Pušteno 29 od 59 Torcidaša uhićenih u Šibeniku

HINA/ Miroslav Lelas/

Od 59 splitskih izgrednika uhićenih u srijedu popodne zbog napada na šibenske navijače na šibenskom ‘Starom pazaru’ njih 29 pušteno je da se brani sa slobode, a ostalih 30 bit će tijekom dana, do nastavka kaznenog postupka, privedeni pritvorskom nadzorniku, doznaje se u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

Svi oni, podsjetimo, uhićeni su jučer kao pripadnici navijačke skupine Torcida koji su oko 15,30 sati došli napasti domaće navijače, šibenske Funcute, koji su se na Starom pazaru pripremali za navijanje na utakmici osmine finala Hrvatskog nogometnog kupa između Šibenika i Hajduka, odigrane na stadionu na Šubićevcu.

Torcidaši su se u manjim grupama okupljali po gradu, a onda međusobnom koordinacijom putem mobitela i naoružani palicama, kamenjem i bocama, napali šibenske Funcute gdje su bila četiri policajca kojima su u pomoć s obližnjih punktova došli kolege.

Izgrednici su ubrzo uhićeni, a u neredima u centru grada jedna je osoba zadobila teške, jedna lakše ozljede.

Splitski navijači uhićeni su i zadržani u policijskim postajama diljem županije odakle su, nakon isteka zakonskog roka od 24 sata nakon uhićenja, morali biti ili pušteni na slobodu ili, do nastavka kaznenog postupka, predani pritvorskom nadzorniku.

Pola sata prije isteka tog roka, iz Policijske uprave šibensko-kninske priopćeno je da će 30 pripadnika Torcide biti zadržano zbog sumnje da su počinili kazneno djelo sudjelovanja u tučnjavi ili napadu na gledatelje i druge osobe, dok će protiv ostalih 29 osumnjičenika policija redovnim putem podnijeti prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Oni su osumnjičeni za kazneno djelo iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima kojim je propisano da će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine kazniti osobe koje prije, tijekom i nakon sportskih natjecanja budu sudjelovale u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, organizatore natjecanja, sportaše ili druge osobe –  ako je u tim izgredima netko, kao jučer u Šibeniku, teško ozlijeđen.

Tridesetorica pripadnika Torcide koji ostaju kod pritvorskog nadzornika, moraju u roku od 24 sata biti privedeni na ispitivanje kod državnog odvjetnika nakon čega će nadležni sud, po prijedlogu tužiteljstva, odlučivati treba li netko od njih zbog nasilja u centru Šibenika biti zadržan u istražnom zatvoru.

Zadržani splitski navijači nisu pušteni da se brane sa slobode jer je policija u njihovom slučaju, pregledom fotografija, video snimki i drugim radnjama tijekom kriminalističkog istraživanja, utvrdila da su izravno sudjelovali u nanošenju ozljeda dvojici šibenskih navijača, da su recidivisti poznati po kršenju Zakona o neredu na športskim natjecanjima ili su ih u suradnji s državnim odvjetništvom sumnjičili po nekoj trećoj osnovi.

Ostale, iako su pušteni da se brane sa slobode, također očekuje kazneni progon, samo što je su kaznene prijave protiv njih podnijete redovnim putem.

Tijekom današnjeg dana s izgredima su povezali još jednu osobu koja je uhićena i protiv koje će također biti podnijeta kaznena prijava zbog napada na šibenske Funcute, dok su se ‘zagrijavali’ za utakmicu kupa u kojoj je Hajduk jučer pobijedio domaćine rezultatom 1:0.

Komentiraj