Pusić zamrzavanje arbitraže sa Slovenijom drži korakom u ukidanju arbitražnog suda

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je ocijenila u petak u Splitu kako je zamrzavanje arbitražnog postupka o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije korak ka ukidanju arbitražnog suda.

“Ovo je samo jedan korak u dokidanju ovog arbitražnog suda i naravno da je moguće i potrebno ući odmah sa slovenskom stranom u razgovore o drugim mogućim načinima rješavanja pitanja hrvatsko-slovenske granice,” rekla je Pusić komentirajući na zahtjev novinara u Splitu odluku Arbitražnog suda u petak o nastavku zamrzavanja odlučivanja u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

“Za sada vidim da nije potpuno okončan nego samo ‘zamrznut’ dok arbitri i neki novi arbitri, koji su se sada priključili, razmatraju cijelu situaciju,” rekla je Pusić. Podsjetila je kako je Hrvatska prošle godine izašla iz procesa nakon što je Slovenija kompromitirala Arbitražni sud “zato što nismo apsolutno pristali na arbitražu pri punoj svijesti o čemu se radi.”

“Vrlo korektno smo surađivali, ali u onom trenutku u kojem je otkriveno da su prijevarom u dokument, temeljem kojeg bi se moralo odlučiti,  stavljeni naknadno dokumenti koji tamo ne pripadaju i gdje se sad više ne može razlučiti što je kada stavljeno u dokument temeljem kojeg se odlučuje, smatrali smo da za nas više ne postoji”, rekla  je novinarima Pusić koja je u Splitu nazočila predstavljanju kandidata za novo vodstvo svoje stranke.

Na upit kako komentira mogući neodlazak Vojislava Šešelja  na Haški sud prilikom izricanja presude, Pusić je rekla kako postoji obveza suradnje s Haškim sudom.

Dodala je kako  bi ona savjetovala i preporučakla svakoj zemlji da surađuje s Haškim sudom u skladu s pravilima “koja su prihvatili i potpisali.”

“Mislim da to Srbija ovim potezom ne čini, a trebala bi činiti, a što se Hrvatske tiče mi smo svoj dio suradnje i posla sa sudom u Den Haagu odradili,” rekla je Pusić.

Komentiraj