Nacional

PUSIĆ “Premijer je trebao ovako reagirati prije no što je ukoren”

Saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u utorak je za N1 komentirala reakcije premijera Andreja Plenkovića na hašku presudu bh. šestorki.

Pusić kaže akko je vanjskopolitička pozicija Hrvatske nakon prvih reakcija vlasti na presudu loša. “Te izjave su vanjskopolitički naškodile. Nerazumljivo je iz te perspektive zašto jedanput kad se sve to dogodilo i presuda bila takva čemu su bile potrebne takve reakcije koje ne mogu promijeniti ništa na činjeničnom stanju, a mogu bitno naškoditi ugledu i utjecaju zemlje, jer često ljudi ne razumiju što on znači. Taj ugled je neobično važan, jer u europskim, pa i svjetskim okvirima, za zemlje koje nisu svjetske sile, ugled znači koliko se uvažava riječ jedne zemlje i kad su u pitanju interesi zemlje, vjerodostojnost i konzistentnost u stavu i poštivanju vladavine prava i poštivanju temeljnih vrijednosti igra ulogu u mogućnoisti i snazi dužnosnika te zemlje da obrane hrvatske interese i zato su ove reakcije, koje su bile za domaću publiku, odnosno od straha od reakcije ekstremne desnice u samoj Hrvatskoj, a s druge strane ništa ne mogu promijeniti na samoj presudi”, objasnila je.

Premijer Plenković je tek u ponedjeljak rekao da Hrvatska prihvaća presudu i poštuje sud, te kako samo izražava nezadovoljstvo. “Dramatični potez Slobodana Praljka je dodao na cijelom tom šoku iz čega je proizašla reakcija koja nije bila u skladu s onim što jedan premijer treba reći. Nakon reakcije povjerenika Hahna, trebala je biti prva reakcija, ali ne nakon što je ukoren, da tako kažem, nego razmišljajući o pozicioniranju i interesu zemlje”, kaže Pusić.

Naglasila je da je poštivanje institucije koju je u konačnici osnovalo Vijeće sigurnosti i direktno na hrvatsko inzistiranje je mjera vjerodostojnosti i za kasnije.

Komentiraj