HINA/ Damir SENČAR

PUSIĆ “Plenkoviću bi najpametnije bilo ili da se obrati SDP-u ili da se ide na nove izbore”

Bivša predsjednica Hrvatske narodne stranke i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u petak je izjavila kako je HNS stalno pod optužbama da se ‘šlepaju’ uz SDP, ali da se to uvođenjem preferencijalnih glasova pokazalo neistinitim.

“HNS je na zadnjim izborima dobio 130 tisuća preferencijalnih glasova. Na neki način zaista je stasao dovoljno da može otići po svoje mandate i predstaviti se. Voljeli bismo dobiti mandate da skinemo tu temu s dnevnog reda”, rekla je Pusić za N1. Dodala je da koalicija HNS-a s HDZ-om nije na dnevnom redu. “Ali, iz nekog nas razloga potencijalni saveznici i konkurenti u to guraju, vjerojatno jer jedini imamo dovoljan broj mandata”, objasnila je.

Ističe kako se radi o svjetonazorskoj razlici. “U HDZ-u sada ima jedna nazadnjačka, socijalno vrlo nazadnjačka struja, a ima i jedna moderna. Trebalo bi se umjesto raznih povjerenstava početi skidati ploče s ustaškim simbolima i simpatijama, trebali bi jasno stati na stranu prava žena u smislu odlučivanja o tijelu i reproduktivnim pravima, na stranu modernog prosvjećenog školstva s građanskim i spolnim odgojem…”, navodi Pusić.

Velika koalicija HDZ-a i SDP-a, smatra Pusić, osigurala bi stabilnu većinu. “Na to bi trebao pozvati premijer, predsjednik SDP-a mora biti spreman na to i mora se dogovoriti pet, šest točaka koje bi se u nekom određenom roku – do kraja mandata ili kraće – napravile. Tako bi se za neko vrijeme postigla stabilnost. Ne vidim kako bi se drukčije riješila situacija osim izbora”, rekla je.

Za kraj je istaknula kako bi Plenkoviću najpametnije bilo ili da se obrati SDP-u ili da se ide na nove izbore. “Ovo sada je – drži vodu dok majstori odu”, zaključila je Pusić.

Komentiraj