Vesna Pusić komentirala je uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

‘Ako je u pitanju politička igra, to je problematično. Nitko u Hrvatskoj ne smije biti protiv procesuiranja ratnih zločina. Ako su se zločini dogodili netko je za njih odgovoran. Jesu li to ti ljudi, e to ovdje izaziva sumnju’, kazala je Pusić za N1.

‘Ono s čim imamo problem jest je li to politička igra i tome se moramo suprotstaviti, a ne tome da se procesuiranju odgovorni za ratne zločine bez obzira na njihovu nacionalnost… Ne može sad biti zgražavanja nad tim da se istraže ratni zločini. Hrvatska strana mora biti angažirana da ustanovi je li ovo politički ili pravosudni proces’, rekla je Pusić.

Također je prokomentirala i izjavu ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera koji je ranije izjavio da je Hrvatska ‘u uskoj vezi s našim saveznicima u NATO-u i EU-u’. Ona smatra kako je to dobar potez, prenosi N1.

‘Treba tražiti saveznike, opravdano je tražiti saveznike, ne da se prikriju ratni zločini, nego da se pod krinkom istraživanja ratnih zločina ne rade politički pritisci’, zaključuje Pusić.

Podsjetimo kako je Sud BiH jučer odredio jednomjesečni pritvor za osumnjičene pripadnike HVO-a koji su prije nekoliko dana uhićeni na području Orašja.

Komentiraj