Vesna Pusić i Miro Kovač gostovali su večeras u Dnevniku Nove TV, odgovarajući na pitanja Mislava Bage o vanjskoj politici, uoči skorašnjih parlamentarnih izbora.

Predstavnica Narodne koalicije Vesna Pusić kaže kako je prvi vanjskopolitički prioritet stabilnost u neposrednom okružju, zemlje s kojima graničimo i gospodarska diplomacija. Predstavnik Hrvatske demokratske stranke Miro Kovač kaže da je prioritet HDZ-a ‘snažna Hrvatska u EU i NATO savezu, Hrvatska koja će znati što hoće i što mora učiniti u svojem susjedstvu te Hrvatska koja će biti sa svojom diplomacijom u službi oporavka gospodarstva’.

Najvažniji partner Hrvatske u tim planovima je, po Kovaču, Bosna i Hercegovina, a po Pusić Italija i Austrija. “Energetski je naravno, cijeli potez Mađarska – Poljska, a što se stabilnosti regije tiče, gdje mi mižemo imati neki utjecaj to su naravno, naši neposredni susjedi s kojima imamo granicu. Dakle, Srbija, BiH, Crna Gora, ovi koji nisu članice EU”, dodaje Pusić.

Komentirajući ‘mini Haag zakon’ i problem sa Srbijom, Pusić kaže da je glavni problem što se predviđa regionalna jurisdikcija. “Postoji koncept univerzalne jurisdikcije, ali regionalne ne. Kad smo sad već došli tu do kud smo došli… Moje je mišljenje uvijek bilo da sve što mi vidimo vide i druge članice EU i da smo tu trebali naći partnere unutar EU koji bi zauzeli jedan drugačiji stav”, kaže Pusić dodajući da se tijekom pregovora treba postići da se taj zakon stavi Ad acta.

Kovač kaže da su, što se tiče Srbije, stvari vrlo jednostavne. “Mi smo sve ono što je za Hrvatsku važno ugradili sada u tzv. prijelazna mjerila, to su kriteriji koji se moraju ispuniti. Srbija će morati, u sklopu pregovora s EU, promijeniti svoj zakon jer je jasno definirano da mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u svojem zakonu. To je velik uspjeh ove hrvatske Vlade i mi ćemo nadzirati provođenje tih obveza koje Srbija ima, u sklopu jednog povjerenstva hrvatske Vlade”, kaže Kovač dodajući da će Srbija morati pokazati vjerodostojnost, inače neće moći ući u Europsku uniju.

Kazao je i kako se čudi što Pusić, kao bivša ministrica nije tražila da se promijeni zakon i suradnji Srbije i Prištine, zbog čega su Njemačka i Velika Britanija blokirale Srbiju. “Mi smo to ispravili. Postoji dokument koji se može provjeriti”, kaže Kovač.

Oboje su se složili kako je Hrvatska sigurna zemlja, te kako je islamistički terorizam najveća prijetnja sigurnosti. Na pitanje koja je najbolja osobina Kovača kao šefa diplomacije, Pusić kaže: “Ja bih rekla poznavanje cijelo niza ljudi u europskim strukturama s obzirom sa svoju dugu diplomatsku karijeru”. O najboljim karakteristikama Pusić kao šefice diplomacije Kovač kaže: “Iskusna političarka, sveučilišna profesorica, gospođa, dama…”

Na kraju je Kovač najavio da HDZ na izborima ide na pobjedu. “Iimamo odličan tim, odličan program, pobjedit ćemo”, poručuje, dok Vesna Pusić zaključuje: Ja mislim da je HDZ pokazao šta može u zadnjih nekoliko mjeseci Vlade. Tko to želi neka glasa, tko se iz toga želi iščupati neka ne glasa za njih nego za nas”.

Komentiraj