PUPOVČEVE SUPERMOĆI Raspudić: DP je politički biznis-projekt; Pavliček: Oprali su ruke kao Pilat

Autor:

26.03.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u sjedistu stranke Most je predstavio nositelje izbornih lista za parlamentarne izbore. Photo: patrik macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Posljednjih tjedana pitanje izbora predsjednika Odbora za ljudska prava okupiralo je novi saziv Sabora. Saborski zastupnici Nino Raspudić i Marijan Pavliček ustvrdili su za HRT kako je izborom Milorada Pupovca na čelo tog odbora SDSS de facto i de iure postao dio većine te da je DP u maniri Poncija Pilata oprao ruke od cijelog procesa.

“Milorad Pupovac očito nije običan političar nego ima supermoći. Ima sposobnost istovremeno biti član oporbe i član većine. Međutim, važno je reći javnosti da je od jučer on – ne samo de facto nego i de iure – član vladajuće većine”, naglasio je nezavisni zastupnik Nino Raspudić.

Ustvrdio je kako je, unatoč tome “što je njihov čitav program bio Milorad Pupovac”, većina postala “3P koalicija”.

“Pokazalo se da je DP bio jednokratni politički biznis-projekt, a ne fenomen – čiji je jedini cilj bio uzeti dio plijena, što su i napravili, a sva priča o domoljublju bila je duda varalica za naivne birače“, poručio je.

SVI SE POSVAĐALI ZBOG PUPOVCA Zekanović iznenadio: ‘Bravo Peđa, sjajno si zakucao Grmoju’

Pavliček: Plenković pokazao da je alfa i omega, Pupovac u tihoj koaliciji s HDZ-om

“Bili smo protiv, naš cijeli klub. Međutim, ovo je bilo očekivano“, ustvrdio je zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.

“Čim je Andrej Plenković prije nešto više od dva tjedna najavio da će Milorad Pupovac biti predsjednik Odbora za ljudska prava – bilo je jasno da će to uistinu tako biti“, rekao je.

Ustvrdio je kako je Pupovac “cijelo vrijeme od sastavljanja Vlade u tihoj koaliciji s HDZ-om“.

“On je bio suzdržan kada se glasalo o premijeru Andreju Plenkoviću, a glasao je za Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Vuk sit, ovce na broju, zadovoljan Andrej Plenković, pokazao je da je alfa i omega cijele priče kao i zadnjih osam godina, a zadovoljan je i DP jer je kao Pilat uspio oprati ruke, ali ostati u vlasti te zadržati sinekure“, rekao je.

ĆIPE O HOS-U I PUPOVCU Jadranka Kosor: Nadrealno je, ponižavajuće…

Je li izbor Pupovca dio trgovine SDP-a i HDZ-a jer Grbin želi u USUD?

“Naravno, apsolutno je da je to glavni razlog zašto je SDP rekao u startu da će podržati Milorada Pupovca. Imao je priliku izvući na čistac koaliciju HDZ-a i DP-a, a ne držati ljestve DP-u“, rekao je Pavliček komentirajući činjenicu da su za Pupovca ruke digli zastupnici SDP-a i Možemo.

“Očigledno su neki drugi interesi prevagnuli, a to je izbor ustavnih sudaca. Spominje se da bi Peđa Grbin mogao tamo kao jedan od istrošenih političara”, naglasio je.

Kako kaže, “zbog ovakvih poteza SDP-a i Možemo, takve stranke će jako dugo ostati u oporbi jer nisu imale hrabrosti povući pravi potez”.

“Trguju oko sastava Ustavnog suda, a vrlo je lako moguće da Grbin tu vidi svoju perspektivu”, nadovezao se Raspudić.

SLUČAJ PUPOVAC Penava: Ovo je zadnji ustupak na svjetonazorskim bitnim pitanjima!

‘Sporni glasovi pripadnika manjina

“Imamo paradoks. Manjinci istovremeno mogu biti članovi dvaju klubova. Jučer smo vidjeli, Furio Radin najprije se javio za stanku u ime kluba nacionalnih manjina, a onda traži drugu u ime IDS-a. Onda se bere i na jednoj i na drugoj strani“, rekao je Raspudić.

Naglasio je kako Pupovčev klub “SDSS-a ima tri člana, isto kao i naš ili ovaj u kojem je gospodin Pavliček”.

“Po oporbenoj podjeli oni imaju pravo mjesta za jednog potpredsjednika odbora, to je Anja Šimpraga koja je potpredsjednica Odbora za poljoprivredu, a sada dobivaju jedno mjesto iz kvote vladajućih“, rekao je.

Imamo diskriminaciju, ne Hrvata kao većine, nego diskriminaciju svih onih ljudi, a to su u golemom postotku i pripadnici manjina – koji su glasali za građanske liste. Javnost to možda ne zna, 80 posto Srba u Hrvatskoj glasalo je kao i svi mi u ovih 10 izbornih jedinica.

“Zastupnici manjina u prosjeku imaju četvrtinu legitimiteta prosječnog saborskog zastupnika”, objasnio je.

“Glas Srbina koji je glasao za manjinsku listu vrijedi četiri puta više od glasa Srbina koji je glasao za građanske liste”, nastavio je.

Građani nemaju priliku to pratiti. Na prijedlog vladajućih, saborske sjednice će se okončavati u 19.30 i nastavljati sljedećeg dana. Ovu raspravu je Furio Radin, unatoč upozorenjima iz oporbe, nastavio navečer – upravo iz razloga da građani, kad ujutro imaju više mogućnosti pogledati Sabor – ne bi vidjeli o čemu je riječ”, zaključio je za HRT.

NA POTEZU JE DP Pavliček: Pupovac i SDSS će i de jure će postati dio parlamentarne većine

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.