PUPOVAC: Želimo da manjine budu prihvaćene kao dio demokratskog potencijala

FaH

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac gostovao je u emisiji Nedjeljom u dva. Komentirao je aktualne pregovore s HDZ-om oko sastavljanja vlade, hrvatsko-srpske odnose te referendum u Republici Srpskoj.

Već na početku emisije Pupovcu je voditelj emisije Aleksandar Stanković rekao da prije nije govorio tako sporo, na što mu je Pupovac odgovorio da kad je bio mlađi onda je bio sigurniji.

‘Čovjek sada mora vagati svaku riječ kada je predstavnik nacionalne manjine’, kazao je Pupovac.

Osvrnuo se na Andreja Plenkovića i pregovore s HDZ-om te rekao kako se manjine nemaju potrebe dodvoravati predsjedniku HDZ-a..

‘Konačno imamo jednu osobu a da je ne moramo provjeravati, rekao je Pupovac, pojasnivši da Plenković ima obrazovane, profesionalne i političke karakteristike koje ga stavljaju u vrlo visok rang i u europskim razmjerima.’

U pregovorima HDZ-a i nacionalnih manjina Pupovac i zastupnik talijanske manjine Furio Radin ne žele biti u Vladi u kojoj je još uvijek aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

‘Mi želimo da se Hrvatska okrene budućnosti i demokratskim potencijalima, a ne da se vraća nedemokratskim resursima prošlosti. Želimo da manjine budu prihvaćene kao dio demokratskog potencijala. Oni koji iz revizionističkih opozicija, politički poraženih strana 20. stoljeća ekstremne desnice žele oblikovati hrvatski politički i kulturni prostor ne mogu biti naš partner’, izjasnio se Pupovac. Na pitanje hoće li li prihvatiti Hasanbegovića za potpredsjednika Sabora Pupovac kaže: ‘On je izabrani predstavnik naroda, kao i ja. Vidjet ćemo.’

Vezano za referendum u Republici Srpskoj, Pupovac kaže kako bi volio da do referenduma nije ni došlo te da je referendum oportun za Milorada Dodika.

 

 

Je li istina da tražite četiri pomoćnika ministra?

‘Ne, to je stara stvar. To je zadano Erdutskim sporazumom. Mi tražimo funkcionalnu participaciju. Da na tim mjestima budu pripadnici svih nacionalnih manjina. No do toga još nismo došli u pregovorima.’

Odgovorio je i na pitanje hoće li biti potpredsjednik vlade.

‘O tome se govori od 2004. pa je 2007 bilo gotova stvar. Sad se to opet spominje. Usmjeren sam na parlament i rad na fakultetu. Simbolički i funkcionalno bilo bi dobro da manjine budu zastupljene. O svim oblicima participacije tek ćemo razgovarati. Bez Plenkovića nećemo licitirati’, rekao je Pupovac.

Osvrnuo se na studente Filozofskog fakulteta i istup saborskog zastupnika Željka Glasnovića.

‘Studenti se ne bore samo za svoju budućnost, oni se bore za akademske i znanstvene slobode. Oni koji ih napadaju, sabornici i profesori, nisu ništa bolji od onih koji su to radili prije 40-50 godina.’

 

Komentiraj