PUPOVAC U SABORU “Po kojim to kriterijima funkcionira HRT?”

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jutros je u Saboru govorio o HRT-u i izvanreednom otkazu koju je ta javna medijska kuća dan ranije dala Hrvoju Zovku, novinaru i uredniku HTV-a te predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND).

“HRT je javni servis građana o kojem posebnu brigu vodi Sabor i vrlo često je to bilo temom za ovom govornicom – SDSS je često branio i štitio samostalnost uređivačke politike i pospješivanje uvjeta za njegov rad, no ono što se u posljednje vrijeme događa na HRT-u, veoma nas zabrinjava”, rekao je Pupovac na početku slobodnog izlaganja.

Podsjetio je da je na HRT-u prije nekoliko dana objavljen navodni demanti da 1945. nije postojao dječji logor što je, kazao je Pupovac, ‘nešto što je samo po sebi nedopustivo i u neskladu s Kaznenim zakonom kada je u pitanju negiranje holokausta, a istovremeno na HRT-u se donosi odluka o izvanrednom otkazu uredniku i novinaru, i to po kratkom postupku jer je ušao u verbalni duel s urednicom.

“Nešto što je trebalo biti riješeno unutar kuće profesionalnim, kolegijalnim razgovorom i sankcijama koje su primjerene toj vrsti ponašanja koje se zbilo između urednice i novinara, završava izvanrednim otkazom, a nešto što je vrijedno pažnje Državnog odvjetništva i nešto što je rezultat kršenja zakona, Ustava i međunarodnih konvencija, to prolazi kao da se nije dogodilo”, kaže Pupovac i pita po kakvim to kriterijima djeluje Hrvatska radiotelevizija.

“Klub zastupnika SDSS-a od sada više neće braniti HRT”, poručio je.

Komentiraj