Patrik Macek/PIXSELL

PUPOVAC "Sabor se nejednako odnosi prema Jasenovcu i Bleiburgu"

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac optužio je u utorak Hrvatski sabor, kao pokrovitelja oba komemorativna skupa, za nejednak odnos prema odavanjima počasti žrtvama Jasenovca i Bleiburga.
“Prema prvom, jasenovačkom, Sabor se odnosi kao da nije pokrovitelj u istinskom smislu, prema drugom, bleiburškom, kao da je istinski i posvećeni pokrovitelj”, poručio je Pupovac u Saboru, pa objasnio zašto tako govori
“Nakon odluke austrijskih vlasti da se zabrani skup u Bleiburgu na način kako je do sada održavan, sva vlast u Hrvatskoj, svjetovna i crkvena, izvršna i predstavnička, učinila je sve da ispregovara pretpostavke da se taj skup održi, pristajući na to da poštuje austrijske zakone koji zabranjuju veličanje fašističkih, u ovom slučaju ustaških, ideja, simbola i poruka”, naglasio je.
Dodao je kako su u Hrvatskoj na snazi isti zakoni koji zabranjuju fašističke i ustaške simbole, na snazi su odredbe Ustava, presuda Ustavnog suda o slučaju općine Slatinski Drenovac, gdje je jedna ulica nosila naziv 10. travnja.
Pupovčevo izlaganje dobacivanjem je iz klupe popratio Željko Glasnović iz Kluba Nezavisni za Hrvatsku, a kasnije i ustvrdio da je u spomenutoj općini 1990-ih godina “u podrumu hrvatske pravoslavne crkve iskopano oko 500 lubanja pobijenih Hrvata, da je to je bio prvi partizanski konc-logor”.

Komentiraj