Pupovac: “Prisustvovat ću obilježavanju 30. godišnjice pada Vukovara, u kojoj koloni, o tome ćemo još razgovarati”

“Bilo je važno da se razjasni pod kojim se uvjetima mogu u Hrvatskoj i Srbiji koristiti zastave drugih zemalja. Bilo je važno da Srbi u Hrvatskoj razumiju da svoju nacionalnu trobojku mogu koristiti na praznike koji su vezani uz njihove institucije ili značajne praznike na službenim skupovima”, rekao je Milorad Pupovac u Dnevniku Nove TV odgovarajući na tvrdnje da je mnoge iznenadila njegovo “ne” ideji predsjednika Srbije Alaksandra Vučića o  vješanju srpskih zastava u Hrvatskoj u srijedu kada se u Srbiji slavio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Za nas je ta stvar jučer bila završena”, rekao je o Vučićevu pozivu. “Da smo imali više snage u drugim vremenima nego što su današnja, bio bih sretniji i mirniji čovjek”, dodao je.

Na pitanje što se predsjednik Srbije ima petljati i glumatati tutorstvo nad hrvatskim Srbima Pupovac odgovara: “O tome kako ću ja govoriti i na koji način ću slati poruke, to pustite meni. Mi smo svoj posao odradili. Ničega što bi moglo zasmetati nije bilo, prijeđimo na naše stvari, ono što je naš problem u Hrvatskoj”, rekao je i nastavio.

“Kada već govorimo o zastavama, ‘ajmo prijeći na zastave koje nisu zastave RH sa svim onim što još uvijek uključuje ustaško nasljeđe u Hrvatskoj uključujući zastave koje se mogu vidjeti i na službenim skupovima i na različitim javnim prostorima. Policija u pravilniku postupanja ima odredbu da se treba uklanjati. Vlada treba učiniti sve da nitko od pripadnika manjina ne bude izložen vanjskim pritiscima i da ne žive u bilo kojoj vrsti nelagode ili straha”, objasnio je.

Ponovio je da pozdrav ‘Za dom spremni’, ustaška zastava ili bilo što u vezi ustaštva i njegovog oživljavanja ili opravdavanja u Hrvatskoj ne smije imati pravo javnosti.

Govoreći o ovogodišnjem obilježavanju 30. obljetnice pada Vukovara potvrdio je da će u  Vukovar ići. “Sigurno ću ići u Vukovar!”, dodavši međutim da će još razgovarati o tome hoće li ići dan prije ili će biti u državnoj koloni.

“Želim da podjele oko sjećanja i u Vukovaru i u drugim mjestima prestanu. I svatko treba dati svoj doprinos. Mi dajemo. Mislimo da je neophodno da ga daju svi”, zaključio je Pupovac.

 

 

Komentiraj