PUPOVAC PORUČIO OREPIĆU:”Najlakše vam je istresti se na srpsku manjinu”

Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon što je Orepić pokrenuo lavinu izjavivši da brisanjem lažnih prebivališta srpska manjina u Vukovaru više neće imati uporište za korištenje ćirilice, Pupovac mu je jučer uzvratio otvorenim pismom prozivajući ga da obmanjuje javnost i plaši srpsku manjinu te ga poučivši da se pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji na popisu birača, već na popisu stanovništva.

Potom je danas Orepić uzvratio Pupovcu rekavši da su lažnim prebivalištima manipulirali mnogi i da je vrijeme da se s tim prestane” te pozvao Pupovca da “problem ne svodi na međunacionalne odnose. Na to mu je, u izjavi za N1 televiziju, ponovno uzvratio Pupovac.

“Nemamo ništa protiv toga da, kao i ranije, policija i nadležni ministar rade svoj posao i sređuju popis birača. S tim smo se usuglasili prije mnogo godina, usuglasivši se s izmjenama Zakona o prebivalištu da bi takvo nešto bilo moguće. Ono što nije ministrov posao, a jučer je pokazao da jeste, jeste to da govori o ostvarivanju manjinskih prava na način kako je to regulirano ne Zakonom o prebivalištu već popisom stanovništva.

Ćirilica i ćirilično pismo, kao i jezici drugih manjina regulirani su u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, u skladu s udjelom pripadnika nacionalnih manjina na popisu stanovništva. Ministar nema nadležnosti da mijenja popis stanovništva, niti da ga organizira.

Svojom izjavom je obmanuo javnost, svojom izjavom optužio je srpsku zajednicu da manipulira evidencijom o prebivalištu i time se ponovno otvorio prostor za antićiriličnu kampanju, a time i kampanju protiv Srba u Hrvatskoj. To je vidljivo i iz izjave HDZ-ovog gradonačelnika Vukovara Penave, koji zbog neznanja, zlonamjernosti, predrasuda pokreće kampanju bez ikakvog zakonskog i činjeničnog uporišta.

I to je odgovornost ministra Orepića, koji je iz neopreznosti i nedovoljnoga znanja i želje da na tome zarađuje političke poene u predizbornoj kampanji otvorio tu priču. Nama je toga dosta”, rekao je Pupovac.

Na upit hoće li ovo ponovno pokrenuti tenzije ne samo u Hrvatskoj, već i na relaciji Hrvatska – Srbija, kaže:

“Smatram da ove stvari ne smiju i ne mogu biti predmet političke kampanje. Teškom mukom smo prebrodili antićiriličnu kampanju vođenu necivilizacijskim sredstvima protiv jednog civilizacijskog pisma slavenske, europske pismenosti. Ponovno oživljavanje toga predstavlja čin neodgovornosti i opasnost koja će uz sve ono što se događalo zadnjih tjedana i mjeseci, kada smo mogli čuti različite iskaze neprijateljstva i poruke u kojima se veličaju poraženi režimi i ideologije iz Drugog svjetskog rata. Sada to sve skupa zajedno, zbog nedovoljne aktivnosti predstavnika vlasti i nedovoljne osude te cijele stvari, nastoji se vratiti natrag pa da se bavimo ćirilicom. Neka se bave onima koji ugrožavaju temeljne vrijednosti antifašizma u Hrvatskoj, kao i temeljne vrijednosti današnje Europe. Manjinska prava ne ugrožavaju ni Hrvatsku ni današnju Europu. To trebaju znati i ministar i gradonačelnik i svi oni koji ili nemaju hrabrosti da osude ono što treba osuditi ili zbog oportuniteta idu tamo gdje im je najlakše – istresti se na srpsku zajednicu i njihova prava”.

Komentiraj