PUPOVAC: “Pomirenje Hrvata i Srba unutar Hrvatske nikad neće biti potupuno bez pomirenja Hrvatske i Srbije”

 

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u subotu se obratio javnosti na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Press Milorad Pupovac

Posted by Nacional News Magazin on Saturday, August 8, 2020

“Mnogi su od vas tražili izjave onoga u Kninu i nakon njega. Smatrao sam da je bilo bolje da se čuju odjeci izjava u Kninu. Danas smatram da i ja trebam pridonijeti smirivanju i otklanjanju nesporazuma. U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan pobjede, a Srbi dan stradanja, pomiješano je u brašno i vodu. Svi su, a najviše Plenković, dodali kvasac i prstohvat soli.

To je ove godine bio kvasac mira. Započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja. Oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gesta potrebno. Veoma je važno da svi budemo svjesni da svi moramo pridonijeti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sljedećih mjesta i datuma gdje će se ovo nastaviti”, rekao je Pupovac.

Dodao je da za jedan dio pomirenja nisu dovoljni samo ljudi u Hrvatskoj. “Zbog toga se ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju a pogotovo isključuju. Pomirenje Hrvata i Srba unutar Hrvatske nikad neće biti potupuno bez pomirenja Hrvatske i Srbije”, dodao je.

Kazao je da nije moguće da se pomirenje dogodi u prošlosti. “Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Pomirenje je moguće samo u budućnosti. Znam da neki ovo neće razumjeti, pogotovo neki među Srbima jer misle da ovo nije naš posao. Znam da neki drugi neće razumjeti, pogotovo među Hrvatima, da je to posao Srba izvan Hrvatske. Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori dijelovi naše prošlosti”, poručio je.

“Traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih je veliko i zato treba imati strpljenja. Moje zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, moja zadaća je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, odgovorio je na novinarsko pitanje.

Poručio je da ne želi da se u Kninu dijeli građane hrvatske i srpske nacionalosti. “Želio bih da bude prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoriranje stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti”, istaknuo je.

O ovogodišnjem obilježavanju Oluje u Kninu na kojem je sudjelovao i SDSS-ov potpredsjednik vlade Boris Milošević Pupovac je rekao da je bilo široko i sistematski planirano. “Ovo je distanciranje od rata, od loše prošlosti. Iskorak prema poštivanju žrtava”, kaže Pupovac. Dodao je da bi se u tom smislu trebali naći predsjednici Milanović i Vučić.

Poslao je poruku ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. “Mi u Srbiji ne tražimo mentore, nego partnere, ali ne tražimo ni patroniziranje iz Hrvatske. I kad već dijeli lekcije, neka se osigura srpskim turistima da ih se ne napada, da se ne ispisuje traktor i ZDS na njihove automobile”, poručio je Pupovac.

Dodao je da mu je bilo neozbiljno očekivati da ovakav proces može uspjeti bez komunikacije s najvišim dužnosnicima u Srbiji. 2Razlike u pogledima Hrvata i Srba na Oluju se jako razlikuju, želim omogućiti da se s njima barem može živjeti”, rekao je.

Dodao je da je njega i Plenkovića parnerima učinila želja da struja dođe i u zadnje selo u kojem žive Srbi i da je sramota da rođaci Nikole Tesle nemaju struju.

Kaže kako su nestali, ratni zločini i promjena na načina na koji se slave neki blagdani moraju diskutirati između Hrvatske i Srbije. “Koliko god proteklih dana izgledalo da u Srbiji te volje nema, ja ću vam reći da znam da je ima”, poručio je Pupovac.

Komentiraj