PUPOVAC “Pitanje je tko Penavu vodi u ovu riskantnu avanturu”

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u utorak je održao konferenciju za novinare, na kojoj se osvrnuo na jučerašnje izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

Prvo, istup gradonačelnika Penave predstavlja onu vrstu istupa koja je bila karakteristična za ljude koji su se ’96., ’97., ’98. i kasnije bunili protiv mirne reintegracije u Istočnoj Slavoniji, koji su bili protiv toga da se tamošnje stanovništvo, srpsko, reintegrira i koji su bili za to da se reintegrira samo teritorij, kao što je to bilo slučaj s teritorijem Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Sjeverne Dalmacije, koji su bili za ratnu opciju, kao što je to jedan od njegovih savjetnika u nizu protesta koje su organizirali u proteklih pet godina javno rekao”, kazao je na početku Pupovac.

Dodao je kako Penava pokušava postignuća i rezultate mirne reintegracije narušiti i dovesti u pitanje. “Sve one koji se godinama bore da se ta postignuća očuvaju, kao što sam i sam i stranka kojoj pripadam, on proglašava neprijateljima Hrvatske i proglašava agresorima. Nikad i nigdje nisam rekao da bi bilo koga trebalo riješiti bilo kojom vojnom operacijom kao što su to govodili savjetnici gospodina Penave”, poručio je čelnik SDSS-a.

“Drugo, želim reći da nakon 21 godinu od mirne reintegracije gradonačelnik Penava pripada onoj vrsti politike koji su u posljednjih pet godina narasli u Hrvatskoj, a koji bi radikalizmom, u ovom slučaju radikalizmom odnosa prema srpskom stanovništvu u Istočnoj Slavoniji, sva otvorena pitanja, sva pitanja koja nisu još uvijek riješena u međuetničkim odnosima ili u statusnim pitanjima htjeli riješiti tako da tih ljudi tamo nema. I zbog toga organiziraju pritiske na pravosuđe, zbog toga organiziraju pritiske na ljude koji trebaju organizirati istrage za ratne zločine i zbog toga ono što sami rade nastoje pripisati drguima, uključujući i mene”, rekao je i dodao kako im to neće proći.

Naglasio je kako je očito da Penava i ‘njegova grupacija’ žele postići da Srba u tom dijelu Hrvatske vbiše nema. Rekao je i kako Penava svojim izjavama ozbiljno narušava Republiku Hrvatsku. “Ako se ovakve poruke čuju u Hrvatskoj, a ona bude akter u Bosni, na Kosovu i u drugim mjestima, sasvim je sigurno da niti u zaštiti prava Hrvata u BiH, niti u pronalaženju rješenja u području Kosova, Hrvatska neće biti kredibilan akter, nego će biti jedan od troublemakera. Mi ćemo s naše strane učiniti sve da se to ne dogodi, a što se tiče pojedinih navoda gradonačelnika Penave, oni, kao najveći dio njegovog obraćanja, ne da nisu vrijedni, nego nisu dostojni da se osvrćemo na njega. Pravo je pitanje tko gradonačelnika vodi u ovu, za njega poprilično riskantnu, avanturu. Pravo je pitanje jesu li oni svjesni svih posljedica koje ovo može proizvesti po međuetničke odnose i koje može proizvesti po reputaciju Hrvatske u međunarodnim odnosima”, poručio je Pupovac.

Komentiraj