Patrik Macek/PIXSELL

PUPOVAC O PRESUDI ŠEŠELJU “Nitko nije zadovoljan, nitko nema osjećaj da će se pravda zadovoljiti i da će sud obaviti posao”

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je u petak jučerašnju oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju. Pupovac je kazao da su haški sud i Tužiteljstvo povrijedili osjećaje stradalih, onih koji su se borili za drugačiju demokratsku političku kulturu i one koji su očekivali da će sud i tužiteljstvo stvoriti pretpostavke za osjećaj pravednosti, izmirenja i ponovnog povjerenja.

Pupovac je za N1 rekao da je otkako se Šešelj vratio u Srbiju prostor za njegovo političko djelovanje i djelovanje njegove stranke vrlo proširen. “Postao je akter javnog i političkog života, a vidimo da i dalje koristi ratnu retoriku koju je koristio devedesetih godina”, rekao je Pupovac.

Ta je retorika, smatra Pupovac, pogubna za Srbiju i Srbe, one koji su ozlojađeni ekonomskim položajem i drugih prilikama, osjećajem nepravde. “Istovremeno za druge narode takva retorika predstavlja prijetnju, ali i sasvim sigurno uvredu za njihova stradanja”, ističe.

“Ova presuda neće utjecati ni povoljno na te odnose, ali ni na odnose Hrvata i Srba, Srba i Bošnjaka. Haški sud i tužiteljstvo su, nažalost, počeli donositi presude i odluke, koje stvaraju sve veće razočarenje, nepovjerenje i osjećaj nepravde u odnosu na ono što se od njega očekivalo, a to je zadovoljština za žrtve i pravda”, objašnjava Pupovac dodajući da je se kod mnogih stvrorio osjećaj da se više isplati govoriti hušački, jezikom mržnje i rata nego jezikom mira, demokracije i uzajamnog pomirenja i povjerenja.

Pupovac smatra da se sud ponaša kao trgovac kojemu je preistala roba u dućanu. “Nitko nije zadovoljan, nitko nema osjećaj da će se pravda zadovoljiti i da će sud obaviti posao”, kaže.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude, Pupovac kaže da je teško reći. “Ali, ono što smo očekivali da će Haški sud uraditi, da će nam pomoći uspostaviti osjećaj pravde za stradale u ratu, to je nepovratno izgubljena stvar. Očito je da ćemo morati se sami aktivnije i agilnije boriti za stvarnje tog osjećaja, jer možemo ostati s osjećajima koji su teško traumatizirani i teško poremećeni i koji mogu imati pakleni potencijal za sve one koji dolaze poslije nas”, zaključio je Pupovac za N1.

Komentiraj