Pupovac o nedolasku Milasa: “Ja sam pogriješio, riječ je o nesporazumu”

Delegacija Srpskog narodnog vijeća u utorak je položila vijenac u Dunav, odavši tako počast žrtvama, koje su građani i građanke Vukovara podnijeli u ratu 1991-1995. godine.

Delegacija sastavljena od Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Verana Matića, specijalnog izaslanika predsjednika Republike Srbije, Radojke Mrkšić, članice udruženja “Protiv zaborava” i njegovog sekretara Veljka Maksića, te Milorada Pupovca, predsjednika, položila je vijenac za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti u Dunav te će, nakon toga, vijenac položiti na farmi “Ovčara”, mjestu torture i zločina nad braniteljima i civilima, deportiranima iz vukovarske bolnice.

SNV je ranije najavio da će u delegaciji biti i državni tajnik Zvonko Milas. To je izazvalo žestoke reakcije vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i njegove zamjenice Ivane Mujkić. Milas nije bio na polaganju vijenca.

Kako je naveo glasnogovornik Vlade Marko Milić, prenosi N1, nije bilo predviđeno da Milas sudjeluje u polaganju vijenca u Dunav.

“Slijedom pogrešne informacije koja se pojavila u javnom prostoru, napominjemo da nije bilo predviđeno da državni tajnik Zvonko Milas danas položi vijenac u Dunav zajedno s delegacijom SNV-a, već je trebao ići s njihovom delegacijom položiti vijenac na Ovčaru.

No budući da se državni tajnik Milas u međuvremenu razbolio, nažalost neće moći sudjelovati u današnjem programu kako je bilo predviđeno i u kojemu je trebao zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem odati počast žrtvama Ovčare”, javio je Milić.

Pupovac je rekao da mu je žao što Milasa napadaju zbog najave da će biti prigodom bacanja vijenca u Dunav. “Mi smo pogriješili. Ja sam pogriješio. Riječ je o nesporazumu”, rekao je Pupovac u izjavi novinarima.

Upitan hoće li sutra ići u Škabrnju, odgovara: “Ukoliko je nekome problem da se pojavim na komemoraciji u Škabrnji, ljudima iz mog zavičaja, ako postoje oni koje to smeta, sasvim je sigurno da ću poštivati takav stav i da neću nikoga ometati svojom prisutnošću”.

“Što se tiče Srba u Vukovaru i njihova odnosa prema komemoraciji i Koloni, to ja nosim na svojim leđima”, rekao je Pupovac i poručio da ne želi podjele u tom gradu. “Neki ljudi u ovom gradu i u ovoj državi ne žele da se to dogodi, ne žele ići ususret takvoj mogućnosti. Oni koji napadaju komemoriranje srpskih žrtava, najdirektnije odbijaju Srbe da komemoraciju prihvate kao svoju i da u njoj sudjeluju otvorenog srca i da nas koji stvaramo pretpostavke da se to dogodi optužuju za licemjerstvo i za igrokaz”, rekao je Pupovac.

“Nije meni teško živjeti s etiketama i lažnim optužbama, ali ne znam kako je njima, kako je u njihovim srcima i dušama živjeti s tim što znaju da nije istina, s tim što znaju da odbijaju ljude s tim što se protive da stave cvijeće na grob. U ovom gradu nitko ne smije biti talac ove komemoracije i politike koje to čine niti su pijetetske niti su za mir”, poručio je.

Nakon Pupovca govorio je potpredsjednik Vlade, Boris Milošević, koji je rekao da je u Vukovar došao s punim poštovanjem prema gradu i svim žrtvama. “Došao sam se pokloniti žrtvama i izraziti poštovanje”, rekao je Milošević, dodavši da je važno nastaviti politiku pomirenja i dijaloga, bez podjela.

“Ne bih komentirao poruke iz Grada Vukovara. Nisam Vukovarac i ne znam kako je teško živjeti u Vukovaru. Smatram da ljudima koji žive u ovom gradu treba mir i sigurnost, a politika treba stvoriti pretpostavke za to”, poručio je Milošević.

Izrazio je nadu u dijalog između Hrvata i Srba u budućnosti, bez tenzija i sukoba. “Zaključak da se nisu stvorile pretpostavke za ćirilicu u Vukovaru nije stvar samo u ćirilici, nego je to znak da se odnosi nisu napredovali. Ja se nadam da će moj dolazak sutra korak u tom smjeru”, rekao je Milošević.

Komentiraj