PUPOVAC: “Nisam siguran da je dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore”

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u srijedu je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao odnose u vladajućoj koaliciji.

“Traju razgovori o proračunu i drugim pitanjima, prije svega kad su u pitanju veliki partneri, HDZ i HNS, vezano za zahtjeve prosvjednih radnika i zahtjeve nacionalnih manjina u vezi proračina i realizacije operativnih programa Vlade koji su potpisani prije tri godine. Što se mene i mog Kluba zastupnika tiče, očekujemo da HDZ i HNS dođu na neke točke kompromisa i sporazuma, kako u pogledu pitanja koeficijenata i iznosa sredstava neophodnih za potencijalnu visinu koeficijenata koje traže sindikati, tako u pogledu postizanja suglasnosti u nečemu što je psihološki i politički bitno, a to je da nitko nikoga ne ucjenjuje”, izjavio je Pupovac.

Dodaje kako ne bi bilo dobro da se pokaže da koaliicjski partneri nisu u stanju doći do sporazuma. “Onaj tko nije u stanju čuvati koaliciju, tko se lako oslobađa koalicijskih partnera, taj može na duge staze gubiti koalicijski potencijal, mogućnost da stvara koalicijske partnere, kojih u budućnosti ionako nema mnogo na političkoj sceni u Hrvatskoj”, poručio je predsjednik SDSS-a.

Upitan postoji li politička stabilnost u Hrvatskoj nakon tri godine ove Vlade, Pupovac odgovara: “Politička stabilnost na neki način postoji. Hrvatska nije nestabilna zemlja u tom pogledu, zbog nedostatka koalicijskih odnosa. Nedostaje nam da se se zna gdje je vlast, da vlast ne curi kroz prste. To više nije pitanje samo stabilnosti, nego načina na koji funkcioniramo kao zemlja. Pitanje je kako tu potrebnu količinu vlasti imati u rukama tako da ne postoje akteri koji u svakom trenutku mogu pokazivati – mi smo tu važniji nego što ste vi”.

Komentirao je u štrajk u školama. “Vjerujem da će Vlada sjesti sa sindikatima i razgovarati o onome što je ključno za sindikate. Potrebno je zaustaviti ratoborne oblike ponašanja i s jedne i s druge strane. Ne možete reći – mi ćemo nastaviti tražiti neovisno o tome ima li novca u proračunu ili nema. Ako to doslovno shvatimo, u smislu ‘ne tiče nas se ima li novca’. Ako, pak, kažemo ‘novca ima za druge, a nema za nas’, onda je to poziv za drugačiju i pravedniju raspodjelu. Očekujemo da razgovori počnu. Ako ne, onda će to dodatno učiniti političku scenu krhkom”, smatra.

Dodaje kako HDZ, HNS i SDSS nemaju problema da se sutra obavijesti predsjednicu da se ide na izbore. “Ali nisam siguran koliko je to dobro za sindikate, političke odnose, nisam siguran da je dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore. Ali ako dođe do toga, morat će se”, poručio je.

Komentiraj