PUPOVAC: “Ne mogu reći da mi je žao što sam bio dio Plenkovićeve vlade”

O tome kako je izgledalo biti dio aktualne vlasti te što očekuje od sastavljanja nove Vlade, govorio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

“Vlada je počela u periodu ozbiljne duboke krize nakon kraha suradnje između HDZ-a i Mosta i završila je s dubokom krizom kao posljedicom covida-19. U samoj koaliciji to je bilo doista teško razdoblje, posebno za zastupnike manjina jer su se govor mržnje i netolerancija manifestirali u Saboru i izvan Sabora. Bilo je iznimno teško politički djelovati u takvim okolnostima”, prokomentirao je Pupovac mandat Vlade, brojne prelaske, žetončiće i dotad nezamislivu koaliciju HDZ-a i HNS-a.

Kaže kako ne može reći da mu je žao što je bio u toj Vladi jer su ipak napravili neke iskorake i veliko je pitanje koji bi akteri danas vladali političkom scenom. “Žao mi je što nismo išli brže i odlučnije”, rekao je za DNEVNIK.hr.

Imali smo ploču HOS-a u Jasenovcu koja je nakon negodovanja samo preseljena malo dalje u Novsku. Možete li ikako prihvatiti tezu da pozdrav ‘Za dom spremni’ nije ustaški, nego pozdrav pod kojim su se pripadnici HOS-a borili za Hrvatsku u Domovinskom ratu?

“To je ustaški pozdrav i teško je, praktički nemoguće, pripisivati mu bilo koje drugo značenje nakon razdoblja ustaškog pokreta. Teško je to pravdati činjenicom da su neke formacije za vrijeme rata u Hrvatskoj pozdravljale tim pozdravom i s obzirom na to da su kasnije priključene HV-u da time taj pozdrav više nije ustaški. To ne odgovara činjenicama. Ti ljudi doista jesu veličali Pavelića i njegovu ustašku ideologiju. Neki od njih i danas to neskriveno pokazuju.”

Jeste li se zalagali kod premijera Plenkovića da se i zakonom zabrani taj pozdrav?

“Razgovarali smo, ali premijer Plenković nije bio sklon zakonskim zabranama. Jedna stranka, koliko god bila moćna, a HDZ ima moć, ali je podijeljen oko pozdrava, nije dovoljna da taj pozdrav smjestimo tamo gdje mu je mjesto – u povijest.”

Ističe da Škoru zna kao političara iz vremena predsjedničke kampanje, kao pjevača koji je ušao u političku sferu i  ” koji se koristi najdirektnijim populističkim metodama za koje se vjeruje da mogu imati rezultata u spoju pjevačke popularnosti koja je nacionalno sentimentalna i njegovog pozivanja da će služiit narodu i da će iz njega progovoriti narod te pomoću njega narod vladati. Predugo sam u politici da bih mogao vjerovati u takvu ideju politike”, rekao je.

Komentiraj