HINA/ Damir SENČAR

ODVOJENE KONZULTACIJE Rašković: Iz SDSS-a me razne osobe pritišću zbog potpore za mandatara Vlade

Izabrani zastupnik SDSS-a Mirko Rašković izjavio je u četvrtak popodne na Pantovčaku da ga više osoba iz njegove stranke politički pritišće u pogledu davanja potpore mandataru Vlade, a koju on još uvijek nikome nije dao te je zbog tih pritisaka od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zatražio da ga politički zaštiti.

“Došao sam osobno tražiti pomoć kod predsjednice države”, rekao je Rašković novinarima te potvrdio da on još nikome nije dao potpis potpore za sastavljanje Vlade.

Kod predsjednice je Rašković bio nakon potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, a novinarima je rekao da je od Grabar-Kitarović tražio političku zaštitu “od pritisaka koji su stvoreni u javnosti”. “Od mene se traži ono što moja savjest ne prihvaća”, rekao je Rašković.

Potvrdio je da ga pritišće više osoba. “Pritišće me puno njih da preuzmem odgovornost mimo svoje savjesti, mimo odluke svoje stranke, pa i mimo odluke onih birača koji su me birali za zastupnika”, rekao je.

Svoj će potpis, naglasio je, dati onog trenutka kada ‘kao manjinac’ “osjeti da netko ima većinu”.

Kazao je kako ga ne pritišću ni HDZ niti SDP, a na novinarski upit potvrdio je da je pritisak iz njegove stranke.

“Moguće da da, moguće. Eto, valjda tako”, kazao je Drašković na novinarsko pitanje pritišću li ga iz SDSS-a.

Kazao je i da ga  “pritišću različiti”. “Traže da se priključim jednoj ili drugoj opciji. Različiti ljudi, različite osobe”, rekao je.

Nije htio komentirati Pupovčeve riječi nakon konzultacija s predsjednicom Republike da su sva tri SDSS-ova zastupnika dala potpis  potpore koaliciji “Hrvatska raste”. “Ja nisam dao”, kratko je rekao.

Pupovac kaže da je SDSS jedinstven; Rašković na konzultacije s predsjednicom došao odvojeno

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak na Pantovčaku, nakon konzultacija s predsjednicom Republike, da je SDSS jedinstven i u prvome krugu konzultacija podržava čelnika koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića kao mandatara, upozorivši da su neke stranke prije i nakon parlamentarnih izbora pritiskale SDSS u pogledu tog političkog izbora, no nije rekao koje.

Novinare je zanimalo je li SDSS jedinstven s obzirom na sumnje koje je u tom pogledu danas iznio predsjednik HDZ-a i čelni čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko, ali i s obzirom na to da je na konzultacije na Pantovčak odvojeno došao izabrani zastupnik SDSS-a Mirko Rašković.

“SDSS i rukvodstvo nemaju dvojbe oko odluka koje donose”, rekao je Pupovac, a na pitanje novinara otkud onda današnje sumnje Karamarka da SDSS nije složan, Pupovac odgovara: ” Ako Karamarko zna nešto više, što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne trebam znati”.

  • Mirko Rašković tražio je od Ureda predsjednice da na konzultacije dođe sam te ga je Grabar-Kitarović primila i s njime odvojeno razgovarala, kao što je to napravila i s izabranim saborskim zastupnikom Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta nezavisnih lista, a potom osnovao stranku Hrid.

Pupovac je novinarima kazao da izabrani zastupnici SDSS-a, u prvom krugu konzultacija, podržavaju koaliciju “Hrvatska raste” i mandatara Zorana Milanovića, a na pitanje novinare kako komentira kritike iz Domoljubne koalicije da se manjine ne bi trebale opredijeliti “ovako rano”, odgovorio je kako je u razgovoru s predsjednicom rekao “da neće dopustiti nikakve pritiske i prijetnje i ograničavanje mandata izabranih zastupnika, SDSS-a niti bilo koje političke grupacije”.

“Predsjednici sam rekao da nikakva prisila, nikakve javne poluprijetnje i nikakvi pokušaj prijetnji ogrančavanja mandata zastupnika nacionalnih manjina u pogledu njhovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i nisu u skladu s najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala”, rekao je Pupovac.

Podsjetio je pritom na potporu koju je SDSS dao HDZ-u 2003. i 2011. te kazao kako ih nitko na to nije prisiljavao. “To je bila stvar naše političke procjene i izbora”, dodao je.

Na pitanje novinara potvrdio je da je tijekom predizborne kampanje “bilo stranaka koje su htjele utjecati na političke odluke SDSS-a i izbor kandidata za zastupnike u Sabor”, a pritisaka je, kazao je, bilo i nakon izbora. No, Pupovac nije htio otkriti o kojim se strankama radi, poručivši im da – griješe. “Rekao sam predsjednici što sam trebao reći. A svima koji me čuju, a koji to rade, poručujem da griješe oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina”.

Poručio je takvima da neće uspjeti u toj prisili.  “Ako će koristili sredstvo prisile, pritiska prema bilo kojem od zastupnika nacionalnih manjina, u tome neće uspjeti, nego će se ozbiljno kompromitirati i teško kompromitirati mogućnost međusobne suradnje”, naglasio je.
Sasvim je neuobičajeno i nedopustivo i nedemokratski da se to radi, upozorava Pupovac.

Dodaje pritom kako nitko ne osporava “dijaspori  da glasa i izabere odmah”, a istodobo se to pravo nastoji ograničiti zastupnicima manjina koji su birani u zemlji u kojoj žive i rade.

“Zašto je moj mandat manje vrijedan sa skoro 15 tisuća glasova od nekog mandata HDZ-a i SDP-a koji je izabran s 300 glasova. S kojim pravom? I tko toj gospodi daje pravo da ograničavaju moju ustavnu ovlast i obvezu kao zastupnika koji je peti, šesti put prisežem na Ustav RH? Koja je to demokracija?”, upitao je Pupovac.

Komentiraj