Patrik Macek/PIXSELL

PUPOVAC “Izjava Predsjednice o referendumu je veoma zabrinjavajuća”

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u objavi na Facebooku komentirao je izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o referendumskoj inicijativi za promjenu izbornog zakona.

“Izjava Predsjednice KGK o referendumuskoj inicijativi za izmjenu Ustava u pitanju izbornog zakonodavstva, a time i smanjivanju političkih prava manjina, je zbunjujuća i veoma zabrinjavajuća.

Ona u njoj najprije kaže da se neće miješati u tematiku referenduma, a onda se miješa. I to na mjestu koje je jednako relevantno za sve koje narod bira – od zastupnika do PRH.

Pri tom se miješa tako da se može shvatiti kako sve druge koji su izabrani smatra političkim elitama a sebe voljom naroda. Takav način miješanja u trenutku kad cijeli proces u vezi s potpisima i referendumskim ciljevima nije doveden do kraja i kad je nepoznat i broj valjanih potpisa i obrazloženje samih referendumskih pitanja, mogao bi biti shvaćen kao preuzimanje ovlasti koje institucija predsjednice nema već ih imaju druge institucije, nadležno ministarstvo, Sabor i Ustavni sud.

Na kraju, cijela bi se izjava mogla shvatiti kao podilaženje najnižim strastima, uključujući i one koje se zasnivaju na antimanjinskih stavovima i raspoloženju, a kakvih ponovo ima u dijelu javnosti i na kakvim se u značajnoj mjeri zasnivala referendumska kampanja za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Svaki predstavnik naroda koji zaboravlja da između njega ili nje postoji Ustav i zakon otvara vrata nekontroliranom i opasnom procesu.
Nadam se da predsjednica ne ide u tom pravcu”, stoji u Pupovčevoj objavi.

Izjava Predsjednice KGK o referendumuskoj inicijativi za izmjenu Ustava u pitanju izbornog zakonodavstva, a time i…

Posted by Milorad Pupovac on Saturday, June 2, 2018

Komentiraj