Punktovi s brzim antigenskim testovima od sljedećeg tjedna u Zagrebu

Mikrobiologinja NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu Jasmina Vranješ u petak je u ‘Studiju 4’ HRT-a kazala da su na zavodu obradili 1193 uzorka, odnosno pacijenta, a pozitivnih je bilo 479.

“Znači, bit će nešto manje ukupno pozitivnih u Zagrebu nego jučer, još nam nisu pristigli kompletni rezultati za Zagreb budući da nešto tih testova radi i HZJZ, koji radi jako puno, ali glavnina njihovih uzoraka dolazi iz hrvatskih županija. Vjerojatno oko 650, bit će manje od tih 705, predviđam da će biti danas”, rekla je Vranješ.

Istaknula je i da se uvode brzi antigenski testovi koji u ovoj situaciji mogu znatno rasteretiti i epidemiologiju i kliničku mikrobiologiju. “Ide se na to da se osnivaju punktovi u Zagrebu koji će odmah na licu mjesta reći je li netko pozitivan od tih koji imaju simptome i ti ne moraju ići kod nas, neće se potvrđivati pozitivni, zbog te visoke specifičnosti brzog antigenskog testa”, kazala je mikrobiologinja.

Dodala je da su se ti testovi počeli upotrebljavati u Hitnoj pomoći, a od sljedećeg tjedna će se rutinski upotrebljavati na tim punktovima. Ipak, naglašava da ti testovi mofu biti lažno negatvni, iako postoje razlike među njima.

Komentiraj