Pulmolog Srića: “Situacija definitivno ide prema kulminaciji, bolnice su ponovno dobrim dijelom pune”

Bolnički kreveti na Covid odjelima ponovno se ubrzano pune, u bolnici u Dubravi liječi se 380, a u splitskoj bolnici više od 180 pacijenata.

“Situacija definitivno, mogao bih reći, ide prema nekoj svojoj kulminaciji, bolnice su ponovno dobrim dijelom pune, Dubrava se sve više puni. Kada ćemo dosegnuti vrhunac, očekujemo u periodu 7-10 dana iako nisam potpuno siguran da je brojka hospitaliziranih, kako neki govore, dosegla vrhunac”, rekao je za RTL Danas pulmolog Saša Srića.

Među hospitaliziranima je sve više mlađih, neki od njih nemaju druge kronične bolesti.

“Prosječna dob umrlih je za 10 godina niža nego u zimskom razdoblju i jednako tako i prosječna dob onih koji su na respiratoru je za jedno 7-8 godina niža, najmlađi bolesnik koji je bio na respiratoru, nedavno je skinut imao je 34 godine i nije imao nikakve komorbiditete”, govori predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić.

Stanje pacijenata, upozoravaju liječnici, često se brže pogoršava.

“Ljudi koji dolaze s obostranim opsežnim upalama pluća koje često puta nažalost sada viđamo da su prisutni kod mlađih pacijenata koji razvijaju kliničku sliku koja se pogoršava pa čak kroz nekoliko sati, brzo znaju završiti na visokim protocima kisika, a neki i na respiratorima”, ističe Srića.

Karlovačka opća bolnica od sutra reducira hladni pogon. Koliko je stanje teško osjetilo se kad je pomoć volontera tražila pulska bolnica. Od toga su ipak odustali, no apelirali su na pridržavanje mjera baš kao i ministar Beroš prilikom jučerašnjeg obilaska riječke bolnice.

 

Komentiraj