Pulmolog Barković: “Ovako velik broj bolesnika s posljedicama u svojoj karijeri nisam vidio”

Igor Barković, pulmolog u postcovid odjelu u KBC-u Rijeka u četvrtak je, gostujući u emisiji “Studio 4”, istaknuo da struka za sada nema saznanja o tome koliko će simptomi dugo trajati, hoće li se moći u potpunosti izliječiti i hoće li kod nekih bolesnika ostaviti dugotrajne posljedice.

“Ovako velik broj bolesnika s posljedicama u svojoj karijeri nisam vidio. Najčešći su simptomi otežano disanje, nelagodnost i bol u grudima, dugotrajni kašalj, umor, nemoć, poremećaj koncentracije, nesanica, glavobolja. Ima velik broj simptoma, različitih aspekata i različitih organa”, naglasio je Barković te istaknuo da je riječ o bolesnicima iz drugog vala, koji su koronavirusom zaraženi u studentom i prosincu.

“Postcovid simptomi uglavnom se pojavljuju kod ljudi koji su imali teži akutni tijek bolest, ali nije isključivo pravilo. Imali smo bolesnike koji su lako prošli akutni tijek bolesti, ali su kasnije imali komplikacije”, kazao je Barković te dodao da bolesnici trebaju pratiti kako se osjećaju nakon što prebole infekciju koronavirusa.

“Za sada znanstvena istraživanja još ne pokazuju značajni benefit terapije koja bi se davala preventivno, ali najvažnije je da svaki bolesnik nakon korone treba nastaviti tjelesnu aktivnost do one mjere koje njegovo tijelo dozvoljava”, zaključio je Barković.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner