PULJIZ: “Umrlo je 63 posto pacijenata na mehaničkoj ventilaciji”

Prema procjenama liječnika zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Franj Mihaljević, umrlo je 63 posto pacijenata od Covida 19 priključenih na aparat za mehaničku ventilaciju, respirator, izjavio je za Dnevnik N1 predstojnik Klinike Ivan Puljiz.

“Respirator je zadnja instanca liječenja”, objasio je Puljiz. “Ako pacijent razvije upalu pluća i pati od manjka kisika u krvu, dobiva kisik. Ako to ne zadovoljava, dobilva visokoprotočni kisik preko kanile u nosu, a ako ni to ne opskrbi krv s dovoljno kisika, pacijenti se intubiraju odnosno priključuju na aparat za mehaničku ventilaciju. Prema našim procjenama 63 posto pacijenata umrlo je u tijeku mehaničke ventilacije. To su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti”, objasnio je Ivan Puljiz.

Trenutno je u Klinici za infektivne bolesti pedeset pacijenata oboljelih od Covida 19, kazao je Puljiz, dodajući kako je u posljednjih tjedan dana broj otpuštenih i hospitaliziranih pacijenata podjednak. Njihova je prosječna dob šezdeset godina; najmlađi je pacijent s 36 godina , a najstariji ima više od 85.

Komentirajući današnju odluku Stožera civilne zaštite da vrijeme izolacije pacijenata s blažom kliničkom slikom s četrnaest skrati na deset dana, Puljiz je ustvrdio kako ta odluka “ima podlogu”. No ona će se “najviše ticati pacijenata s blažom kliničkom slikom”, a ne onih koji se liječe u bolnici, jer u njih “simptomi traju duže od tjedan dana”.

Ivan Puljiz složio se s današnjom preporukom ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemke Markotić kako je u “ranoj akutnoj fazi” bolesti Covid 19 sluznicu nosa korisno ispirati preparatima na osnovu morske vode, jer ispiru sluznicu i doprinose smanjenju intenziteta koronavirusa te njegov prodor u pluća.

Puljiz je kazao kako je u svijetu postotak umrlih od koronavirusa viši od tri posto, a u Hrvatskoj niži od dva posto.

 

Komentiraj