Sanjin Strukic/PIXSELL

PULJIĆ "Uskrs je blagdan nad blagdanima"

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić poručio je u nedjelju na koncelebriranom misnom slavlju u katedrali sv. Stošije u Zadru da “Uskrs nije samo blagdan, nego blagdan nad blagdanima’“.
“Svjestan tog događaja, apostol Petar u poslanici veli da smo i mi njegovim darom postali ‘rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečen naviještati silna djela Onoga koji nas iz tame pozva k divnome svjetlu svome’. Na tom uskrsnom svjetlu počiva vjera i nada Crkve. A iz jutra uskrsne zore izviru njezina snaga, radost i utjeha. Jer, da Krist nije uskrsnuo, uzaludno bi bilo naše propovijedanje, neutemeljeno naše ufanje i bezizgledna naša nada. Zato je Uskrs blagdan života i radosti. To je događaj o kojemu Crkva već dva milenija propovijeda, te radosno s vjerom ispovijeda – Znamo da si doistine, uskrsnuo, Božji Sine“, kazao je propovijedi mons. Puljić.
Prazan grob na Kalvariji otvorio je novu stranicu u povijesti čovječanstva
Istaknuo je kako je “prazan grob na Kalvariji otvorio novu, jedinstvenu stranicu u povijesti čovječanstva”.
“Stoga je Isusovo uskrsnuće najsnažnije vrelo ufanja i nade naše, ključni događaj koji osmišljava povijest ljudskih sudbina. A događaj Kristovog uskrsnuća nije neka ‘utješna filozofija’ za slabe i naivne. Njezin objekt vjere nije povijest, nego nadpovijest po kojoj su ljudi kadri nadati se i protiv nade”, ustvrdio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Zaželio je blagoslovljene Uskrsne blagdane svim Zadranima, svećenicima, redovnicama i redovnicima, predstavnicima građanske vlasti, učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađuju za kruh svoj svagdanji.
Sretan Uskrs čestitao je i na talijanskom, njemačkom, francuskom i engleskom jeziku “onima koji se ovih dana nalaze u našem gradu, a ispovijedaju istu vjeru u Gospodnje uskrsnuće”.
Na kraju misnog slavlja podijelio je papinski blagoslov s potpunim oprostom “svima koji su se istinski pokajali, ispovjedili i svetom pričesti nahranili”.
“Taj potpuni oprost Crkva nam nudi kao namjenu za oslobađanje od onih vremenitih kazni koje smo za grijehe zaslužili. Ovo nije oproštenje grijeha nego oslobađanje od vremenitih kazni koje možemo namijeniti ili za naše pokojne, za svoje prijatelje, rodbinu, za sebe same”, poručio je nadbiskup Puljić.

Komentiraj