Šef Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, u velikom intervjuu Hrvatskom katoličkom radiju podržao je interpretativnu izjavu vlade o Istanbulskoj konvenciji.

Puljić se s premijerom Plenkovićem sastao na Veliki četvrtak. Tom prilikom mu je, kako navodi, poručio da je vladina izjava prikladna u vrijeme velike napetosti, dodavši kako prosvjed u Zagrebu nije bio rušilački.

“Ja nisam ni pravnik ni parlamentarac, ali meni je drago da je Hrvatska tu dala svoj pozitivni doprinos”, rekao je Puljić..

“Čini se da interpretativna izjava objavljena 20. ožujka govori da zemlje nisu dužne provoditi rodnu ideologiju niti je uvoditi u svoj pravni sustav. Vjerujem da su u Vladi razgovarali s ‘centralom’, a četiri dana nakon toga istu stvar ponavlja i Vijeće EU. Istanbulska konvencija ne podrazumijeva obvezu pravnog prepoznavanja trećeg spola ili osiguravanja pravnog prepoznavanja istospolnih brakova. Nema obveze u formalno-obrazovno-kurikularno-edukativne materijale uključiti ono što se specifično odnosi na homoseksualnost ili transrodnost,” zaključuje Puljić.

“Ta informacija objašnjava da država iako ratificira nije obvezna to uvoditi u obrazovni i pravni sustav. U tome kontekstu dobro je da je hrvatska Vlada izdala interpretativnu izjavu jer je to vjerojatno natjeralo i ove u Bruxellesu da objave svoje tumačenje. Može to biti i umirivanje situacije, ali ako je to pravno, onda ima težinu i kamo sreće kad bi se to ozakonilo, bili bismo sigurni da nitko nema pravo nametati rodnu ideologiju u naš obrazovni i pravni sustav”, dodao je nadbiskup Puljić.

“U konvenciji je 95 posto stvari jako pozitivno, citirat ću jednog našeg teologa. No, problematične su neke brojke. Ne znamo koje su im nakane. Problematični su pojmovi, neki termini, i to treba raščistiti”, rekao je.

 

Komentiraj