Ivica Puljak u srijedu je putem Facebooka komentirao jednu od izjava Dijane Vican izrečenu na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu obrazovanja i znanosti. Vican je izjavila kako nije ni pogledala dokumentaciju prije nego što je svoj glas za voditeljicu kurikularne reforme dala Jasminki Buljan Culej. Puljak smatra kako je ta zjava skandalozna dodajući kako je samo ona dovoljna da je se smjenu sa svih državnih funkcija.

Upravo sam odgledao veći dio konferencije za medije gospođe Dijane Vican, gospođe Jasminke Buljan Culej i ministra Pave…

Posted by Ivica Puljak on 24. svibnja 2017

“Upravo sam odgledao veći dio konferencije za medije gospođe Dijane Vican, gospođe Jasminke Buljan Culej i ministra Pave Barišića, na kojoj su nam objašnjavali kako i zašto Hrvatsku vode ravno u srednji vijek. Nakon toga sam izbrojao do 10 000 i sada pišem ovaj tekst. Jedna od najskandaloznijih izjava koju sam ikad čuo (a i sami znate da je novija hrvatska povijest prepuna bisera raznih likova na javnoj sceni) je priznanje gospođe Vican da nije uopće pogledala dokumentaciju, prije nego je glasala za izbor gospođe Buljan Culej za voditeljicu najvažnije reforme u hrvatskoj povijesti – kurikularne reforme. Samo ta izjava dovoljna je da ju se smijeni sa svih društvenih funkcija i zabrani doživotno kandidiranje za bilo koju funkciju bilo gdje. Ministar je pokušavao pravdati ovu trenutnu proceduru uspoređujući je s onom od prije par godina kad je izabran kolega Boris Jokić, ali se onda zapetljao, jer se pokazalo da je ova procedura prepuna suštinskih i proceduralnih rupa. Jedna od njih je netransparentnost, jer se kao ne mogu objaviti svi dokumenti u natječaju. Ovo je tako važna stvar da je sve trebalo biti apsolutno javno i transparentno, vidljivo svima zainteresiranima, tako da svi znamo kako i zašto su donesene najvažnije odluke za budućnost Hrvatske.

Ali da ne bude sve crno, moj poznati optimizam je našao ipak jednu zanimljivu karakteristiku: meni se čini da je trio koji je govorio na konferenciji pripada novootkrivenoj vrsti kombinacije tehnologije i biologije, jer na njihovim licima nisam pročitao niti jedan ljudski osjećaj. Bili su lišeni bilo kojeg prizvuka suosjećanja, bilo koje emocije, kao da su roboti. Možda su nas stvarno preuzela neka druga bića, samo šteta što nisu napredna, nego nas vode natrag u srednji vijek. Baš nemamo sreće.

Naravno, ovdje bi sada trebao ići poziv na ostavku svih, od premijera, predsjednice, ministra pa sve dolje to sedmog koljena. Ali naravno da to nema smisla, ne pada njima na pamet dati ostavku.

Bila jednom jedna emisija ”Laku noć Hvatska”, za koju bi neki rekli da je baš prikladna trenutku. Ja tako ne mislim. Ovo je ”Laku noć” svim onima koji su možda mislili da ova vlada može napraviti nešto dobro za budućnost ove zemlje. Ne može, niti hoće. Ali možemo mi, usprkos njima. “Samo” se trebamo organizirati. I to kroz hard-core politiku. Ovo je valjda i konačan dokaz za to.

Da koristim terminologiju ove gospode s početka priče onda bi ih optužio za izdaju hrvatskih nacionalnih interesa, jer nema većeg interesa nego obrazovati djecu za budućnost koju će oni sami graditi. Gospodo sramite se, ali nećete uspjeti, izgradit ćemo mi društvo po mjeri naše djece i unuka i to usprkos vama”, napisao je Puljak.

Komentiraj