Puljak: “Mi radimo u gradu u kojem građani imaju jednake šanse, uočili smo kosture iz ormara”

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak sazvao je konferenciju za novinare naklon uhićenja, rekao je da će kao gradonačelnik Splita učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da se rasvijetle potencijalni slučajevi korupcije u gradskoj Upravi jer je svima u interesu živjeti i raditi u gradu u kojem svi imaju jednake šanse i u kojem nema privilegiranih.

“Mi radimo u gradu u kojem građani imaju jednake šanse i u kojem nema privilegiranih. Grad Split će u potpunosti surađivati s policijom i USKOK-om, svu dokumentaciju, bez iznimke, ćemo staviti na raspolaganje. Želimo vratiti povjerenje građana u institucije i zato ćemo u gradskoj Upravi implementirati antikorupcijske mjere koje će onemogućiti ili znatno otežati bilo kakvu malverzaciju ili nezakonito postupanje”, naglasio je.

Puljak je rekao da im je cilj da Split bude predvodnik borbe protiv korupcije i primjer otvorenosti. Današnji događaj nije mogao detaljnije komentirati jer je istraga u tijeku, a mora poštivati i presumpciju nevinosti.

USKOK je za danas, rekao je Puljak, završio s poslom. Nisu bili u njegovom uredu, samo su ušli i na kratko ga izvijestili da danas imaju izvide, rekao je odgovarajući na novinarska pitanja. Ponovio je da će ova uprava pružiti svu moguću podršku istrazi i poduzeti će dodatne mjere kako se ovakve stvari ne bi ponavljale. Objasnio je kako je, kada je preuzeo vlast, primijetio neke “kosture iz ormara i o tome su već izvijestili”.

“Mi smo uočili, kolokvijalno nazvane, kosture iz ormara. Jedan je ugovor potpisan za DTK i zbog njega će Grad ostati bez 2,5 milijuna kuna godišnje iz proračuna. Poduzet ćemo sve da se takvi ugovori revidiraju i da se to ne dogodi”, dodao je Puljak.

“Kada govorimo o slučaju u kojemu posluje DTK mreža, operatori su uplaćivali sredstva Gradu. Kasnije je taj ugovor prenesen na samo jednog operatora koji je plaćao malo više Gradu, ali ostali operatori plaćaju njemu”, objasnio je Puljak.

Puljak se osvrnuo i na splitski GUP rekavši da sadašnji nije optimalan.

“Bilo je 500 zahtjeva za izradu novog GUP-a, što svima nama govori da treba izraditi novi GUP i mi ćemo pristupiti njegovoj izradi. Na jednoj od sjednica gradskog Vijeća predložit ćemo neke izmjene koje donose promjene isključivo za javni interes, a onda ćemo pristupiti izradi novog GUP-a”, rekao je.

Dodao je kako je to proces koji traje nekoliko godina, a zadnji put je to trajalo deset godina, mi ćemo to pokušati ubrzati”.

U Splitu uhićeno 12 osoba, troje privedenih u Gradskoj upravi. Oglasili se policija i USKOK

Komentiraj

nacional banner
nacional banner