PULJAK: “Krupni otpad u vreće Korupcija i kriminal”

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak kazala je kako koalicija Stranke s imenom i prezimenom, Pametno i Fokusa mjesecima po Splitu prikuplja krupni otpad te ga stavljaju u vreće Korupcija i kriminal kako bi ukazali da u gradu ne postoji sustav odlaganja građevinskog otpada.

Ukazala je i na druge probleme s kojima se građani susreću u tom gradu ustvrdivši kako su sudionicima predizborne kampanje “puna usta” transparentnosti i antikorupcije, no da transparentno prikazivanje svih računa nije dovoljan uvjet za borbu protiv korupcije.

Drži da bez nadogradnje tog sustava jakim institucijama koje će kontrolirati i strogo kažnjavati sve one koji ‘love u mutnom’ transparentan proračun je samo jeftina i šuplja reklama.

“Današnji zakonodavni okvir pun je crnih rupa i to namjerno jer su ga stvarali HDZ i SDP. Dalija Orešković je stvorila i kreirala Strategiju suzbijanja korupcije koju je predala saboru i ta Strategija je dio našeg koalicijskog programa. Današnja strategija koja je na snazi ističe ove godine, a vladajući se nisu o njoj usudili niti razmišljati. To nije čudno jer o antikorupciji ne mogu razmišljati oni koji bez korupcije ne mogu živjeti”, kazala je Puljak.

Pranić: Društvo pogoduje odabranima

Ante Pranić tvrdi da društvo pogoduje odabranima, dok im leđa čuva stranačka iskaznica. To je “naša hrvatska stvarnost” koja se još može vidjeti prilikom izdavanja građevinskih dozvola, kao i u urbanističkim korupcijama koje su u Dalmaciji “korupcije svih korupcija”, ali i pogodovanje prilikom zapošljavanja ili postavljanja ravnatelja u javnim ustanovama.

“Ako želimo napraviti klimu ostanka i povratka mnogih mladih u Hrvatsku trebamo uvesti pravdu, red i apsolutno poštovati zakon, te iskorijeniti korupciju ovoga društva”, poručio je Pranić.

Na pitanje o kojih se pet točaka Strategije radi, Puljak je odgovorila da je to jačanje neovisnosti pravosuđa, puna fiskalna transparentnost, osnivanje ureda za suzbijanje korupcije s puno širim ovlastima, teritorijalni preustroj, odnosno smanjenje broja jedinica, gradova, općina i županija te reforma izbornog zakonodavstva.

Komentiraj