Puljak će o kazni Državnog inspektorata izvijestiti i europske institucije

 Gradonačelnik Splita Ivica Puljak najavio je u utorak u povodu novog rješenja Državnog inspektorata, po kojemu mora platiti novu novčanu kaznu od sto tisuća kuna, da će se protiv toga boriti svim sredstvima jer je to politički pritisak, o čemu će izvijestiti europske institucije.

Gradonačelnik je na konferenciji za novinare rekao da se to nikada nije dogodilo u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire.

Podsjetio je da je Grad 7. ožujka dobio rješenje u kojem ga se osobno kažnjava sa 100 tisuća kuna uz obustavu građenja iako su radovi, kako je dodao, bili završeni prije nego što je rješenje izdano. Dvadeset dana poslije opet se izdalo rješenje s novčanom kaznom od 100 tisuća kuna i prisiljava se na uklanjanje rekonstruiranog dijela, rekao je.

“Imam dvije odluke, odnosno rješenja. Jedno u kojem me se prisiljava na obustavu građenja i drugo na koje me se prisiljava na građenje, te mi se prijeti kaznom – ako se ne napravi ono što oni žele – da će se izdati još jedna kazna od 120 tisuća kuna. Dakle, sve što se napravi, građenje – kazna 120 tisuća kuna, a negrađenje isto 120 tisuća kuna”, rekao je novinarima gradonačelnik.

Ocijenio je  da je to tipična politička ucjena kojom se njega osobno, a zatim i njegovu političku opciju želi spriječiti da djeluju u društvu. Kako je rekao, izdaju se besmislene kazne za koje nijedan pravni stručnjak ne zna što učiniti, a “konzultirali su neke koji ne znaju treba li sada graditi ili ne”.

To nije sve je, istaknuo je i spomenuo prekršajni nalog u kojem se, osim Grada, kažnjava i gradonačelnik, i to “zbog neizvršenja rješenja”. Tako je Grad dobio kaznu od 30 tisuća kuna, a gradonačelnik tri tisuće kuna.

Puljak je podsjetio da je povjerenica Vlade Mirna Veža u primopredajnom zaključku za vrijeme ostavke gradske vlasti pisano potvrdila da je rješenje izvršeno, no sad se kažnjava i Grad i Puljak. On tvrdi kako je tu riječ o političkom pritisku, o čemu će izvijestiti pravne i političke europske institucije, te da se pritisak radi kako bi ostavili politiku i prestali uvoditi red.

“Zavrnuli smo im špine i sada se svete. Borit ćemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, a neka od tih sredstava su zaštita pravnih i političkih EU institucija”, rekao je.

Puljak je prije desetak dana dobio prvu kaznu Državnog inspektorata u iznosu od 100 tisuća kuna zbog ugovora o rekonstrukciji vodovoda i kanalizacija u Vili Dalmaciji, za koju tvrdi da je to bio posao prošle, HDZ-ove vlasti.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner