FaH

PULA Završen Dimensions Festival, kreću pripreme za Outlook

Prošlotjedni rasprodani najavni koncert Dimensions festivala s britanskom skupinom Massive Attack kao zvijezdama večeri proglašen je glazbenim događajem ljetne sezone i bio je najbolji uvod u peto izdanje festivala probrane elektronske glazbe koji je u ponedjeljak završen na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo, a počele su pripreme za festival Outlook.

U sklopu festivala na devet festivalskih pozornica na kopnu i na brojnim zabavama na brodovima koji su plovili brijunskim arhipelagom nastupilo je oko 170 raznorodnih glazbenika iz cijelog svijeta, priopćili su organzatori.

Među glazbenim zvijezdama, rodočelnicima techna, housea, funka, soula, disca, jazza i afrobeata, poput Richiea Hawtina, Larryja Hearda, Moritza Von Oswalda, Rødhåda, Marcela Dettmanna, Moodymanna, Hiatus Kaiyotea, nastupio je i nikad veći broj glazbenika iz Hrvatske i regije, a taj je trend pratio i broj domaćih i regionalnih posjetitelja koji se udvostručio u odnosu na prošlogodišnju posjećenost.

Kako se navodi u priopćenju, najveći interes domaće publike izazvao je nastup kanadskoga DJ-a i producenta Richia Hawtina koji je ljubiteljima beskompromisnoga techno zvuka pružio četverosatnu ‘porciju’ istoga na kultnome Moat stageu gdje je nastupao u društvu s Rødhådom i DJ-ima iz zagrebačkog kolektiva Ekstrakt.

Na istoj je pozornici u nedjelju nastupio najveći i najdugovječniji hrvatski techno autoritet – Petar Dundov i to u društvu s uspješnom hamburškom producenticom Helenom Hauff i Intergalactic Garyjem, miljenikom publike koja u jednakoj mjeri voli lepršavi disco i tvrđi electro.

Nekoliko dana pauze među festivalima organizatori će iskoristiti kako bi još jednom podigli pozornicu u pulskoj Areni i to za najavni koncert Outlooka na kojem će u srijedu nastupiti Damian ‘JR. GONG’ Marley, najmlađi sin glazbene legende Boba Marleya, vrlo uspješan reggae i dancehall glazbenik koji je do danas surađivao s glazbenim velikanima poput Nasa, Bobby Browna, Cypress Hilla i Skrillexa. Uz njega će nastupiti i Iration Steppas, jedan od vodećih dub soundsystema u svijetu, ASM – trojac koji uspješno spaja hip-hop i funk te Slum Village – utjecajni trip-hop trojac iz Detroita.

Komentiraj