PULA Usvojena deklaracija o Uljaniku

HINA/ Daniel SPONZA

Nakon trosatne rasprave vijećnici pulskog Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije na zajedničkoj tematskoj sjednici o stanju i budućnosti Uljanika usvojili su deklaraciju o Uljaniku, u kojoj traže hitno rješenje za spas brodogradilišta.

Prilikom glasovanja suzdržana su bila četiri pulska vijećnika od njih 25, te sedam županijskih od 41 prisutnih na sjednici.

Prije samog glasovanja predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić podsjetio je kako je Skupština u veljači pozvala sve sudionike u procesu restrukturiranja Uljanika da svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje i povećanje konkurentnosti u cilju očuvanja radnih mjesta i daljnjeg razvoja.

Pozivaju se svi sudionici u procesu restrukturiranja da im prioritet bude pronalazak modela za isplatu plaća i premoštenje financiranja do završetka restrukturiranja, a traži se i poduzimanje hitnih mjera, posebno od Vlade, za rješavanje sadašnje krizne situacije sa ciljem da Uljanik bude održivo i uspješno brodogradilište.

“Jedinstveni je stav Istarske županije i Pule da je brodograđevna industrija od strateškog značaja za kraj, kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti. Uljanik kao dugogodišnja predvodnica industrijske proizvodnje mora opstati”, naglašeno je u deklaraciji kojom se poziva Vlada da pokaže isti tretman kakav su imala druga brodogradilišta u Hrvatskoj.

Istarska županija i Grad Pula izražavaju spremnost da sve resurse stave na raspolaganje za rješavanje gorućeg problema, a strateškim partnerima poručuju da za restrukturiranje neće podržati nikakve špekulacije sa zemljištem i neće mijenjati prostorni plan koji bi naštetio Uljaniku ili radnicima.

Osim toga od Vlade, kao vlasnika i glavnog strateškog aktera restrukturiranja, traže da u sinergiji s Upravom, Nadzornim odborom i radnicima hitno nađe rješenje za spas Uljanika. Traže da se učini sve kako bi se sanirala šteta nastala zbog otkazivanja ugovorenih brodova.

“Tražimo da Vlada aktivno sudjeluje u restrukturiranju kao vlasnik i partner, jer jedino ona može s Europskom komisijom dogovoriti i provesti restrukturiranje u Uljaniku. Tražimo da se stvore uvjeti za održivu brodogradnju kao stratešku djelatnost, da Vlada osigura stručno, kvalitetno operativno vođenje tvrtke te uspostavljanje zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država”,  navodi se u deklaraciji.

Također se od svih sudionika traži da se isključivo vode ciljem spašavanja Uljanika i radnih mjesta, posebno vodeći računa o radnoj i socijalnoj sigurnosti radnika i osjetljivosti tog procesa, bez dodatnog politiziranja.

Komentiraj