PULA Sustav obrane od poplava u Istri zadovoljava

Dusko Marusic/PIXSELL

Sustav obrane od poplava u Istarskoj županiji zadovoljava i osigurava kvalitetnu provedu svih zadaća na razini redovitih i izvanrednih snaga, zaključeno je u petak na sjednici Stožera civilne zaštite Istarske županije u Puli.

Načelnik tog stožera Dino Kozlevac rekao je u izjavi za novinare nakon sjednice da su na njoj sudjelovale sve mjerodavne službe te da su raspravljali o pripremi za moguće ugroze od poplava na području Istre. Ocijenio je kako nevrijeme s obilnom kišom nema pravila.

“Ono nas sve češće iznenađuje. Sjetimo se prije nekoliko godina potopa Raške doline, a samo prije mjesec dana posljedica velikog nevremena u Poreču”, rekao je Kozlevac i dodao kako su o poduzetim mjerama izvijestili predstavnike Hrvatskih voda, županijskoga Zavoda za prostorno uređenje, vodovoda, načelnike stožera Civilne zaštite svih istarskih gradova, predstavnike komunalnih poduzeća, cesta i članove stožera.

Po njegovim riječima, predstavnici Hrvatskih voda osvrnuli su se na poduzete mjere na području sljevova Raše, Mirne i Dragonje, gdje su 2015. i 2016. godine izvedeni infrastrukturni radovi zbog kojih se, smatra Kozlevac, uvelike smanjuje opasnost od njihova izlijevanja. Predstavnici Istarskog vodovoda istaknuli su da u slučaju zamućenja vode i prekida opskrbe pitkom vodom na razini županije postoje razrađeni planovi kako građanima osigurati opskrbu pitkom vodom, bilo tehničkim mjerama ili angažiranjem mjerodavnih služba.

“Zadnjih je godina mnogo toga učinjeno, ponajprije na slijevnim područjima rijeke Raše, Mirne i Dragonje, ali i u urbanim područjima kako velika količina vode ne bi prouzročila probleme”, istaknuo je načelnik stožera Dino Kozlevac.

Izrazio je zadovoljstvo što se pri donošenju novoga županijskog prostornog plana posebno vodilo računa o strogoj provedbi mjera vezanih uz zaštitu od voda.

Komentiraj