PULA Sindikat najavio štrajk u dječjem vrtiću ‘Sunce’ u Fažani

FaH/ Lana SLIVAR DOMINIÆ /ds

Zbog neodgovornosti općine Fažana, osnivača dječjeg vrtića “Sunce” u Fažani, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) pokrenut će štrajk u toj predškolskoj ustanovi, najavili su u ponedjeljak predstavnici sindikata na konferenciji za novinare.

Po riječima voditelja sindikalnog ureda Rajka Kutlače, neposredan povod započetih štrajkaških aktivnosti je ignoriranje inicijative za izmjenu kolektivnog ugovora, koju je SIKD pokrenuo u prosincu.

Kutlača je optužio mjerodavne u općini Fažana za nedostatak osjećaja za dijalog i nepoštivanje potpisanih akata dodavši kako zaposlenici dječjeg vrtića “Sunce” imaju plaće i do tisuću kuna manje od zaposlenih u vrtićima u okruženju.

“Plaće nisu korigirana od 2008. godine, već dugo pokušavamo razgovarati o nepoštivanju kolektivnog ugovora i korigiranju materijalnih prava, ali ne nailazimo na sugovornike već na uvredljivo ignoriranje”, rekao je Kutlača.

Nakon što je SIKD u prosincu pokrenuo proceduru za izmjenu kolektivnog ugovora, na koju nije bilo nikakvog odgovora, prošlog četvrtka je općini i ravnateljici vrtića upućena najava štrajka, te je zatraženo imenovanje miritelja kako bi se proveo postupak mirenja.

“Svjesni smo da štrajk u predškolskoj ustanovi ima puno ograničenja, ali pozivamo roditelje koji koriste usluge ‘Sunca’ da nas podrže u opravdanoj borbi za egzistenciju tako da, u slučaju štrajka, djecu ne dovode u vrtić već da se organiziraju na drugačiji način”, poručio je Kutlača.

Dječji vrtić “Sunce” pohađa stotinjak djece, a zaposleno je dvadeset djelatnika, od toga jedanaest odgajatelja.

Komentiraj