Pula: Nastavlja se politička drama oko odlagališta Kaštijun

Problemi gomilanja takozvanog proizvodnog otpada u regionalnom odlagalištu Kaštijun u Puli pretvorili su se u pravu političku dramu, javlja u ponedjeljak HRT. Dok IDS-ovci tvrde da se nepotrebno diže medijska prašina koju potpiruje nova pulska vlast – s druge strane SDP, Možemo i pulski gradonačelnik Zoričić optužuju IDS za dugogodišnju promašenu politiku zbrinjavanja otpada u Istarskoj županiji.

Oko Kaštijuna ovih dana puno buke. Najprije požar u jednom od kontejnera. Zatim upozorenje Uprave Gradu Puli, većinskom vlasniku Kaštijuna – prekapacitirani smo. I počinju prozivanja. SDP-ovci tvrde da je trebalo izgraditi bioplinsko postrojenje i tako rasteretiti Kaštijun.

“To samo govori o promašenoj IDS-ovoj politici gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji. Istarska županija debelo kasni i da danas startamo s tim procesom pronalaska adekvatne lokacije trebaju nam dvije godine”, ističe Danijel Ferić iz istarskog SDP-a.

Za IDS-ovca Valerija Drandića, predsjednika Nadzornog odbora Kaštijuna, biopostrojenju u Istri nema mjesta.

“Sjetite se samo reakcije u Buzetu za gradnju obične kompostane, ja sad vas pitam koji će se grad koja će se općina ponuditi da se sagradi bioplinsko postrojenje”.

Svađa IDS-a i Možemo

Iz Platforme Možemo, koja sudjeluje u pulskoj vlasti i nositelj je gradske Zelene politike, tvrde – IDS je licemjeran.

“Znamo da su bili protesti kada je bila lokacija Kaštijun, kada se trebala odabrati i da uopće nisu uvažavali mišljenje građana, niti nevladinih udruga”, ističe Koviljka Aškić iz platforme Možemo! Pula.

IDS, pak, sugerira novom gradonačelniku Pule, nezavisnom Filipu Zoričiću, da se okrene suradnji s istarskim kolegama, uglavnom iz redova te stranke.

I dok se ne potpiše novi društveni ugovor za Kaštijun u koji bi trebale biti uključene i druge jedinice lokalne samoupravne, ali i snositi odgovornost – otpad treba sanirati. Grad će pulskim turističkim tvrtkama dati besplatne kontejnere za biootpad.

On će se i dalje skupo prevoziti u biopostrojenja diljem zemlje. Kako riješiti problem otpada stotina ugostiteljskih objekata diljem Istre, to tek treba osmisliti, kažu.

Komentiraj