Predsjednik IDS-a Boris Miletić u nedjelju je izrazio zadovoljstvo brzom reakcijom Europske komisije na zahtjev institucija Hrvatske, Slovenije i Mađarske da se ukine sustavna provjera svih osoba, uključujući i građane EU, pa se ponovno na provodi ciljana kontrola.

Podsjetivši kako je u nedjelju stupilo na snagu privremeno derogiranje Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća (Uredba EU 2017/458) o jačanju kontrole sustavnom provjerom na vanjskim granicama Schengenskog prostora, Miletić je istaknuo kako se nada “da će sve uključene strane u što skorije vrijeme implementirati ovo rješenje”.

“Brzo razmatranje našeg upozorenja da je sustavno kontroliranje svih građana na graničnim prijelazima neodrživo u političkom, ekonomskom i svakom smislu, još jednom pokazuje da Europska unija može promptno reagirati te da zajedno možemo donositi dobre i razumne odluke,” navodi Miletić u dopisu kojijm je zajedno s IDS-ovim zastupnikom u Europskom parlamentu Ivanom Jakovčićem zahvalio predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Uvažavanje apela razuman je potez ka zajedničkom pronalasku ispravnijeg i dugoročnog rješenja, koje neće ići nauštrb naših građana, zemalja, zajedništva ni Europe, istaknuo je Miletić.

Postavljanje bilo kakvih fizičkih barijera ili pooštravanje graničnih kontrola nije rješenje u duhu Europe, ponovio je.

“Najdubljeg sam uvjerenja da derogiranje ove Uredbe neće ni u kojem slučaju oslabiti našu zajedničku borbu protiv potencijalnih sigurnosnih rizika, a zasigurno će imati višestruke pozitivne i konkretne učinke za naše gospodarstvo, posebice za turizam, ali i za slobodu kretanja građana Europske unije,” poručio je Miletić.

Komentiraj