Pula: Jednogodišnji dječak progutao tableticu droge ecstasy. Sud ekspresno roditeljima oduzeo dijete

Mladi par iz Pule, prije nekih mjesec dana, ostavio je drogu ecstasy na stolu. Njihov jednogodišnji sin, nažalost, ručicama je uzeo ecstasy, progutao ga i završio u bolnici, piše Glas Istre, koji pozna identitet roditelja, ali ga u interesu malodobnog djeteta ne otkriva.

Do tragičnog događaja došlo je nepažnjom, roditelji su nakon dočeka Nove godine slučajno ostavili spomenuto opojno sredstvo na stolu. Dijete im je ekspresno oduzeto i smješteno je u Lovranu, u Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić, koji skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a da se pritom nisu sagledale sve činjenice ovog događaja, tvrde branitelji majke i oca djeteta.

Dijete je, srećom, prošlo bez zdravstvenih posljedica i stabilno je.

Upitna je, međutim, reakcija pulskog Centra za socijalnu skrb i nadležnog Općinskog suda, tvrde branitelji roditelja. Pravnica Ivana Bilić, koja radi u odvjetničkom uredu Marije Budimir i Matije Miloša, koji zastupaju roditelje u ovom slučaju, kaže da su Centar i sud spomenutu mjeru donijeli isključivo na temelju šture dokumentacije.

Prije donošenja mjere nisu saslušali i procijenili roditelja po vještaku psihologu ili psihijatru i nisu obavili dokazne radnje kojima bi se procijenilo je li takva mjera nužna i adekvatna. Nitko se, kaže pravnica Bilić, nije potrudio utvrditi o kakvim je osobama riječ te ima li uopće govora o zanemarivanju djeteta.

Nemaran potez roditelja

Na dan dočeka 2021. godine mladi par iz Pule pozvao je dvoje prijatelja na druženje u svom domu, dok su dijete dali na čuvanje baki, majčinoj majci. Jedan prijatelj na druženje je donio tabletice ecstasya, poznatog stimulativnog sredstva. Roditelji su donijeli pogrešnu odluku i prvi put u životu konzumirali ecstasy, tako da su jednu tabletu podijelili na trećine. Očito nisu sve konzumirali i nepažnjom je dio opojne tabletice ostao zagubljen na stolu.

Njihova braniteljica, pravnica Ivana Bilić, kaže da nikad prije nisu takvo što probali, pa nema govora o osobama konzumentima opojnih droga, ovisnicima ili slično.

“Upravo suprotno, tom su prilikom prvi put u životu takvo što konzumirali, a što potvrđuje i njihova medicinska dokumentacija, naročito kasnije provedena testiranja na droge i opojna sredstva, koja su negativna”, ističe Bilić.

Dva dana kasnije, točnije 3. siječnja oko deset sati ujutro, zaigrano dijete u dobi od godinu i pol popelo se na stolicu i uzelo s radnog stola trećinu tabletice ecstasya koju roditelji, nemarom, nisu odmah nakon dočeka bacili u smeće. Roditelji su ubrzo pozvali hitnu pomoć koja je odvela dijete u bolnicu. Srećom, djetetovo je zdravstveno stanje ubrzo stabilizirano i van je životne opasnosti.

Odmah im oduzeli dijete

Međutim, djelatnici pulske bolnice pozvali su policiju i roditelji su otišli na obavijesni razgovor. Policija ih je uhitila zbog osnove sumnje da su počinili kazneno djelo – povreda djetetovih prava, a nadležni sud je, na prijedlog nadležnog Centra, odmah oduzeo dijete.

Od uhićenja pa do danas, dakle, punih mjesec dana, roditelji nisu vidjeli svoje dijete, a kazneni postupak je u tijeku pred Općinskim državnim odvjetništvom u Puli. Roditelje brane odvjetnici iz Pule Marija Budimir i Matija Miloš.

Na prvom ispitivanju u policiji, oba roditelja su priznala počinjenje kaznenog djela, odnosno svoju grešku i izrazili su izrazito kajanje zbog nemara.

Isti dan Općinsko državno odvjetništvo u Puli roditeljima je odredilo mjeru opreza te zabranu približavanja i uspostavljanja kontakta s malodobnim sinom, koja će trajati “dok za to postoji potreba”, a najdulje do izvršnosti presude za već spomenuto kazneno djelo.

Dana 7. siječnja Centar za socijalnu skrb Pula donio je rješenje o žurnoj mjeri izdvajanja djeteta izvan obitelji i smještaja u ustanovu Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu.

Nitko iz Centra prije toga nije saslušao roditelje, ili bilo kojeg drugog člana uže obitelji. Isto rješenje je poštom roditeljima uručeno tek 12. siječnja te su oni, isti dan, preko svoje punomoćnice, odvjetnice Marije Budimir, uložili žalbu, opisuje pravnica Bilić.

“Zanimljivo je istaknuti, da su roditelji dali svoju prvu izjavu pred Centrom, tek nakon što je dijete stiglo u Lovran, i to na inicijativu djetetovog oca koji je osobno nazvao Centar i pitao hoće li itko njih saslušati i kada će oni biti u mogućnosti dati svoj iskaz”, kaže pravnica Bilić.

Dana 14. siječnja roditelji su poštom zaprimili poziv Općinskog suda u Puli, koji je naslovljen na datum 11. siječnja, da se u roku od tri dana očituju na prijedlog Centra.

A Centar je prijedlog sudu predao 8. siječnja i u njemu je zatražio da im se dijete oduzme i privremeno smjesti u ustanovu u Lovranu.

Odmah sljedeći dan roditelji su podnijeli očitovanje, no deset dana kasnije, 18. siječnja, Općinski sud u Puli donio je odluku da se prihvaća prijedlog Centra za socijalnu skrb.

Rješenje bez rasprave

Sud je donio Rješenje kojim prihvaća prijedlog Centra, bez održavanja rasprave, bez provjeravanja je li sud zaprimio očitovanje roditelja, navodeći pritom da roditelji nisu dostavili svoje očitovanje što je, prema tvrdnji pravnice Ivane Bilić i samih roditelja, netočno i neprovjereno.

“Unatoč tome što je riječ o osjetljivom slučaju, nadležni sud nije ni provjerio jesu li se roditelji očitovali o prijedlogu, niti su odredili provođenje bilo kakvog dokaza radi pravilnog utvrđenja činjeničnog stanja. Radi se o očito unaprijed zauzetom stavu suda i želji da se u evidenciji suda predmet evidentira kao što prije riješen.

To bi inače bilo za svaku pohvalu, ali ne ako se pritom paušalno navodi da se roditelji nisu očitovali o prijedlogu, ako se pritom ne uzmu u obzir okolnosti konkretnog slučaja, te ako se pritom u potpunosti zanemaruju osnovna pravila postupka. U tom se slučaju takvim “brzim” rješavanjem predmeta narušava pravna sigurnost države i krše temeljna ljudska prava”, rekla je pravnica Bilić iz ureda Marije Budimir.

Sumnja u ispravnost procedure

Sumnju u ispravnost procedure u ovom slučaju budi i činjenica da do 22. siječnja nitko iz Centra nije poduzeo ništa na okolnost utvrđivanja osnovanosti donesene mjere, a taj dan napokon su došli vidjeti obiteljski dom, gdje su utvrdili da postoje svi uvjeti za razvoj i odgoj djeteta.

Pitanje je, nastavlja Bilić, je li sud zaista mogao osnovano zauzeti tako rigorozan stav i donijeti rješenje isključivo na temelju šture dokumentacije, bez neposrednog saslušavanja roditelja ili članova bliske obitelji, bez provođenja drugih dokaza na temelju kojih bi utvrdio postoji li uopće, i ako da, u kojem stupnju opasnost za život, zdravlje i dobrobit djeteta za slučaj njegova ostanka u domu s roditeljima.

Tim Rješenjem određuje se da će mjera privremenog povjeravanja djeteta trajati 30 dana, počevši od 18. siječnja. Međutim, dijete se već od 7. siječnja nalazi u Lovranu.

U Rješenju sud navodi da su ispunjene pretpostavke za smještanje djeteta izvan obitelji te da se radi o takvoj opasnosti za život, zdravlje ili dobrobit djeteta, koji se mogu spriječiti samo izdvajanjem djeteta iz neposrednog okruženja.

Zanimljivo je pitanje zašto se roditelje nije žurno saslušalo, zašto se nije odredilo njihovo psihijatrijsko vještačenje koje bi u ovakvom, hitnom postupku vjerojatno bilo provedeno bez odgađanja.

Zanemarili mlade bake

Izgleda da sud nije cijenio činjenicu da oba roditelja imaju žive i mlade majke koje su u odličnim odnosima s unukom i roditeljima, zdravstveno sposobne, i koje bi rado skrbile o unuku dok traju predmetni postupci, kaže Bilić.

“Sud nije u obzir uopće uzeo okolnosti da se inače radi o jako brižnim roditeljima koji pružaju adekvatnu brigu i odgajaju svoje dijete u sigurnim i normalnim uvjetima. Uostalom, otac je stalno zaposlen sa stalnim primanjima. Pri odlučivanju, sud nije na raspolaganju imao sve relevantne činjenice potrebne za procjenu opasnosti za život, zdravlje ili dobrobit djeteta, jer da jest, takvu ekstremnu mjeru ne bi donio”, kaže Bilić, piše Glas Istre.

 

Komentiraj