Pula dobiva Park Anne Frank

Prigodnim programima u kinu Valli te u Istarskome narodnom kazalištu u Puli je u petak obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a Grad Pula je pokrenuo postupak imenovanja Parka Anne Frank na zelenoj površini uz veterinarsku stanicu na Punti, izvijestili su iz gradske uprave.

“Odluke su donesene, povjerenstva su potvrdila tu inicijativu. Još kao ravnatelj Gimnazije, donio sam stablo kestena Anne Frank iz Amsterdama u Pulu, koje smo posadili u dvorištu Doma hrvatskih branitelja, a sada želimo proširiti tu priču i posvetiti jedan park u Puli upravo Anni Frank, koja je simbol žrtve”, izjavio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Podsjetio je kako se u školama za lektiru čita “Dnevnik Anne Frank”, dodajući da će to “biti jedna dobra i plemenita poruka sjećanja, ali i upozorenja svim mladim generacijama da se protiv ideologija i protiv takvog nečeg što se dogodilo u povijesti moramo boriti, glasno progovarati, podsjećati, motivirati i educirati da možemo stvarati bolji svijet”.

“Vjerujem da će Park Anne Frank u Puli biti jedna dobra poruka svima”, rekao je Zoričić.

Dodao je da je otvorenje Parka Anne Frank planirano tijekom predsjedanja Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) od ožujka 2023. i u 2024. godini.

Naime, kako podsjećaju iz Grada, Vlada je, uoči hrvatskog predsjedanja IHRA-om, uspostavila Nacionalno koordinacijsko tijelo predsjedanja IHRA-om i Tajništvo predsjedanja IHRA-om s kojima će se dogovoriti o pojedinostima vezanim uz otvorenje Parka Anne Frank.

U sklopu otvorenja, planirano je i preseljenje kestena Anne Frank iz okoliša Doma hrvatskih branitelja na novu lokaciju, čime bi se dodatno istaknula povezanost i simbolika. Sadnica kestena dobivena je presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anna Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugoga svjetskog rata, a 2018. godine dobila ju je pulska Gimnazija.

Inače, večeras će se u Istarskome narodnom kazalištu izvesti predstava “Iznad duge”. Riječ je o obnovljenoj predstavi nastaloj kao završna prezentacija Dramskog studija tog kazališta, a nekoliko motiva iz knjige “Dnevnik Anne Frank” poslužilo je za stvaranje antiratne priče koja je, nažalost, svevremenska. U kinu Valli prikazan je najnoviji animirani film Arija Folmana “Gdje je Anna Frank?” koji je premijeru imao prošle godine u Cannesu, a primjeren je za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce.

 

Komentiraj