Pukovnija Vojne policije na vojnoj vježbi Swift Response 19 kao potpora u zaštiti snaga

Pukovnija Vojne policije sudjeluje na međunarodnoj vojnoj vježbi Swift Response 19 kao potpora u području zaštite snaga, od početka vježbe, 10. lipnja, a njen angažman očitovao se kroz provedbu vojno-policijskih zadaća na svim lokacijama provedbe vježbe (vojarna „Josip Jović“ – Udbina, vojarna „Pukovnik Mirko Vukušić“ – Zemunik, vojni poligon „Eugen Kvaternik“ – Slunj i vojno vježbalište „Crvena zemlja“ – Knin), priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH.

Zadaće Vojne policije u sklopu vježbe bile su planiranje, nadziranje, upravljanje prometom te praćenje svih aktivnosti i zadaća vezanih uz zaštitu snaga koje su sudjelovale na vježbi. Sama provedba zadaća odnosila se na operacije potpore mobilnosti, operacije sigurnosti te policijske operacije s ciljem olakšavanja i nadziranja kretanja snaga komunikacijskim pravcima tijekom razmještanja pripadnika iz pomorskih i zračnih luka, željezničkih postaja te graničnih prijelaza na lokacije provedbe vježbe, navode iz MORH-a.

Pri provedbi svojih zadaća, pripadnici Vojne policije su osiguravali hodne kolone (konvoje) od preko 50 motornih vozila prilikom premještanja osoba i vozila s jedne lokacije na drugu. Izvršivši sve postavljene zadaće, pripadnici Pukovnije Vojne policije još jednom su pokazali obučenost i spremnost za izvršenje najzahtjevnijih zadaća. Tako su za vrijeme trajanja vježbe odradili 95 preprata ljudi (28 000 km) i vozila, a do samog kraja vježbe očekuje ih se još 40–ak, dodaje se u priopćenju.

Međunarodna vojna vježba Swift Response 19 provodi se od 10. do 29. lipnja na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj provodi se u vojarnama “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku i “Josip Jović” u Udbini te na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” u Slunju i “Crvena zemlja” kod Knina.

Republika Hrvatska pruža potporu zemlje domaćina (Host Nation Support – HNS) te lokacije za razmještaj snaga i provođenje vježbovnih aktivnosti. U vježbi sudjeluju pripadnici osam savezničkih zemalja, 30-ak letjelica te 450 vozila.

Komentiraj