EPA/STEPHANIE LECOCQ

Puigdemont službeno kandidat za predsjednika vlade Katalonije

Carles Puigdemont (55), koji se posljednja tri mjeseca nalazi u inozemstvu, jedini je kandidat za predsjednika katalonske vlade te će o njegovom imenovanju glasovati idućih dana parlament u Kataloniji, rekao je u ponedjeljak novi predsjednik katalonskog parlamenta.

“Svjestan sam njegove osobne i pravne situacije no on je apsolutno legitimni kanidat za predsjednika vlade”, istaknuo je Roger Torrent u kratkoj izjavi za novinare u Barceloni. Torrent, član Katalonske republikanske ljevice (ERC) koja podržava nezavisnost Katalonije, izabran je prošli tjedan na mjesto predsjednika parlamenta. Nakon toga se sastao s predstavnicima svih stranaka.

Torrent je izrazio želju za susretom sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyem koji treba dati mandat za sastavljanje vlade u Kataloniji. Rajoy je posljednjih dana odlučno odbacio mogućnost da Puigdemont, optužen u Španjolskoj za pobunu protiv države, bude predsjednik vlade pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. Glasovanje u katalonskom parlamentu očekuje se 31. siječnja.

Tri stranke za nezavisnost Katalonije osvojile su na izborima 21. prosinca natpolovičnu većinu u parlamentu, 70 od 135 mjesta, čime su kandidirale Puigdemonta za predsjednika vlade. On je upravljao pokrajinom na obali Sredozemnog mora od 2015. pa do izglasavanja nezavisnosti u katalonskom parlamentu 27. listopada. Idući dan je španjolska vlada predvođena Rajoyom iskoristila španjolski ustav pa raspustila katalonsku vladu, uspostavila izravno upravljanje Katalonijom iz Madrida te raspisala prijevremene izbore.

Rajoy je prošli tjedan poručio kako će izravno upravljanje ostati na snazi bude li Puigdemont izabran za predsjednika vlade. Stranke za cjelovitost Španjolske smatraju neprihvatljivim da se o njemu glasa u parlamentu bez njegove prisutnosti te da on upravlja Katalonijom iz inozemstva. On boravi u Belgiji od 29. listopada.

Puigdemont je u ponedjeljak ujutro doputovao u Kopenhagen gdje na tamošenjem Sveučilištu namjerava sudjelovati u raspravi o situaciji u Kataloniji dok za utorak ima u planu posjet danskom parlamentu. Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je od istražnog suca, koji vodi postupak protiv članova bivše katalonske vlade, da ponovo aktivira europski uhidbeni nalog za Puigdemonta.

Komentiraj