EPA/CATALOINIAN REGIONAL GOVERNMENT

Puigdemont se vraća u Belgiju

Bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont, koji je u Španjolskoj optužen za pobunu, rekao je u srijedu da će se iz Njemačke vratiti u Belgiju ovoga tjedna i nastaviti kampanju za odvajanje Katalonije.

Španjolski vrhovni sud prošli tjedan je odbacio europski uhidbeni nalog za Puigdemonta nakon što ga je je Njemačka odbila izručiti zbog proglašenja neovisnosti sjeveroistočne pokrajine prošle godine, čin koji je Madrid ocijenio ilegalnim.

Puigdemont je rekao da će se vratiti u Bruxelles sa svojom obitelji u subotu.

“Svi znaju da to više nije unutarnja stvar Španjolske”, rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu dodajući da će nastaviti kampanju za neovisnost iz Belgije.

Španjolska je tražila izručenje Puigdemonta zbog njegove ključne uloge u spornom referendumu 1. listopada i posljedičnog jednostranog proglašenja neovisnosti regionalnog parlamenta na čelu sa separatistima.

Puigdemont je pobjegao u Belgiju nakon referenduma, ali je uhićen u Njemačkoj 25. ožujka.

Njemački sud nedavno je odlučio da Puigdemont može biti izručen Španjolskoj po optužbi za zloporabu javnih fondova za referendum, ali je odbacio odvojenu optužbu za pobunu.

Međutim, prema europskom pravu ako bi po toj osnovi došlo do izručenja, Španjolska mu ne bi mogla suditi za pobunu.

Madridu bi bilo neprihvatljivo da Puigdemont bude optužen samo za zloporabu javnog novca jer za to može dobiti najviše osam godina zatvora.

Nekoliko drugih katalonskih političara nalazi se u pritvoru u Madridu pod optužbom za pobunu. Ako budu proglašeni krivima mogu dobiti do 30 godina zatvora.

Stoga je španjolski sud odustao od traženja izručenja Puigdemonta. Također je odustao od europskog naloga za uhićenje još petorice drugih katalonskih čelnika koji su u inozemstvu.

Ovo je drugi put da je Španjolska povukla nalog za uhićenje Puigdemonta otkad je on otišao u samonametnuti egzil.

Komentiraj