PUIGDEMONT ‘”Manuel Valls ne poznaje Barcelonu”

EPA/Quique Garcia

Bivši francuski premijer Manuel Valls koji bi u utorak navečer trebao objaviti svoju kandidaturu za gradonačelnika Barcelone, “ne poznaje taj grad”, rekao je u utorak bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemnt iz Bruxellesa.

“Poštujem slobodu svih europskih građana da koriste demokratska pravila igre”, rekao je Puigdemont u razgovoru prilikom objave knjige o katalonskoj krizi.

“Može li on biti kandidat? Da, ali to je kandidat koji ne pozna Barcelonu i za njega ne znaju u Barceloni, ali poznaje Francusku i poznaju ga u Francuskoj”, nastavio je.

“Da bi znali tko je Manuel Valls i što nudi, treba poslušati što govore Francuzi” o njemu, rekao je bivši katalonski čelnik koji je u egzilu u Belgiji nakon neuspjelog pokušaja odcjepljenja regije krajem 2017.

“Da bi znali što želi Manuel Valls gradu koji ne pozna, treba vidjeti mišljenje njegovih sunarodnjaka o njegovom djelovanju, angažmanu i politici”, dodao je.

Manuel Valls bi trebao u 19 sati po lokalnom vremenu objaviti svoju kandidaturu u Centru za suvremenu kulturu Barcelone u povijesnom centru drugog španjolskog grada u kojem je rođen prije 56 godina.

Ukoliko se to dogodi, njegov pokušaj, kandidatura za gradonačelnika nakon političke karijere u drugoj zemlji, bila bi presedan na toj razini u Europi.

Općinski izbori u Španjolskoj su predviđeni za svibanj 2019.

Komentiraj