EPA/MARTA PEREZ

Puigdemont: Madrid ne drži političke zatvorenike, nego zarobljenike

Smijenjeni potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras pozvao je na jedinstvo i postojanost, nakon što ga je u petak španjolski Vrhovni sud odbio pustiti na uvjetnu slobodu.

„Tijekom nadolazećih dana ostanimo čvrsti i ujedinjeni, pretvorimo ogorčenje u srčanost i postojanost, a ljutnu u ljubav“, naveo je 48-godišnji čelnik Katalonske republikanske ljevice (ERC) preko Twittera. „Mislite uvijek na druge, na ono što moramo ponovo napraviti. Ustrajte jer ja ću ustrajati“.

Dvanaest dana do prve sjednice katalonskog parlamenta, nakon koje bi se trebalo glasati o novoj vladi Katalonije, Vrhovni sud u Madridu odbio je Junquerasov zahtjev za izlaskom iz pritvora. Time mu je otežano sudjelovanje u politici nakon što je na izvanrednim izborima njegova stranka osvojila 32 od 135 mjesta u parlamentu. On je kao vođa ERC-a jedan od kandidata zagovornika nezavisnosti za mjesto predsjednika vlade Katalonije.

Junqueras se dva mjeseca nalazi u pritvoru pored Madrida optužen za pobunu protiv Španjolske. Pritvoren je nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije. Ona, međutim, u stvarnosti nije zaživjela. Idući dan je španjolska vlada smijenila katalonsku vladu pa raspisala prijevremene parlamentarne izbore.

Na njima su stranke za nezavisnost opet dobile većinu mjesta, 70 od 135, čime su došle u priliku formirati novu vladu. Stranka centra Građani, koja zagovara cjelovitost Španjolske osvojila je najviše mjesta, njih 37, no niti uz podršku svih stranaka za cjelovitost ne može doseći potrebnih 68 mjesta.

Time bi španjolski premijer Mariano Rajoy mogao dati mandat za sastavljanje vlade formaciji za nezavisnost Zajedno za Kataloniju koja drži 34 mjesta. Ta formacija ima podršku preostalih dviju stranaka za nezavisnost ERC-a i Kandidature narodnog jedinstva (CUP). No njen čelnik Carles Puigdemont nalazi se u Belgiji te mu povratkom u Španjolsku prijeti uhićenje zbog pobune protiv Španjolske.

On iz Belgije nije bio došao na saslušanje na sud u Madrid no poručio je da se spreman vratiti kako bi sudjelovao u formiranju vlade ukoliko dobije jamstvo da neće biti uhićen. Nakon što je jamstvo izostalo, kao kandidat za mjesto predsjednika vlade pojavio se Junqueras. Njih su dvojica predvodila prethodnu vladu koja je od 2015. upravljala tom španjolskom pokrajinom na obali Sredozemnog mora.

„Biračka mjesta su tri puta nepogrešivo govorila. Unatoč tome Junqueras je zadržan u pritvoru. I Jordiji. I Quim. Oni više nisu politički zatvorenici već zarobljenici“, naveo je Puigdemont na Twitteru.

Osim Junquerasa u pritvoru se nalazi bivši ministar unutarnjih poslova Katalonije, Joaquim Forn, te vođe nevladinih organizacija za nezavisnost Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Optuženi su za organiziranje referenduma suprotnog španjolskom ustavu, neposluh i onemogućavanje policije te poticanje nasilja tijekom prosvjeda.

Junqueras je u četvrtak rekao na sudu da je on „čovjek mira“ te je pozvao na dijalog na putu prema nezavisnosti Katalonije.

„Ponuda te vrste dijaloga, ili pozivanje na bilateralno rješenje pod ovim uvjetima, ne može se ocijeniti kao naznaka njegovog prestanka sukoba s državom s krajnjim ciljem da ona prizna nezavisnost Katalonije“, navedeno je u tekstu sudske odluke kojom je zadržan u pritvoru dok traje postupak protiv njega. Sud odbacuje termin „politički zatvorenici“ kojeg koriste pobornici samostalnosti.

Puigdemont je preko Twittera poručio kako „postoji sukob između Katalonije i Španjolske“ te da se samo jedna strana, njihova, „opredijelila za mirni put i dijalog“.

Prva sjednica katalonskog parlamenta nakon izbora zakazana je za 17. siječnja. Nakon toga bi se trebalo prići glasanju o novoj vladi. Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je buduću vladu, tko god da ju formira, na poštivanje španjolskog ustava. Katalonija sudjeluje s 19 posto u BDP-u Španjolske zahvaljujući razvijenoj industriji i turizmu.

Komentiraj