PUIGDEMONT ‘Katalonci se moraju moći očitovati o članstvu u EU-u”

EPA/QUIQUE GARCIA

Članstvo u Europskoj uniji je “odluka koju mora donijeti katalonski narod”, ocijenio je smijenjeni katalonski predsjednik Carles Puigdemont koji zagovara neovisnost te španjolske pokrajine i kojega su oštre izjave o EU-u u ponedjeljak podigle buru u protivničkom taboru.

“Možda nema puno ljudi koji žele biti dio Europske unije gospodina Junckera (predsjednik Komisije) i gospodina Tajanija (predsjednk parlamenta)”, rekao je za mrežu Telecinco u nedjelju navečer.

Kako piše katalonski dnevnik La Vanguardia, Puigdemont je slične izjave dao za izraelsku javnu mrežu Canal 1 Kan, za emisiju koja će se prikazati u ponedjeljak.

“Pristaša sam EU-a, pristaša sam eura i radit ću na promjeni EU-a, na jačanju eura, ali naposljetku, kao što smo već rekli, tu odluku mora donijeti katalonski narod”, rekao je čelnik pristaša katalonske neovisnosti.

Njegove su izjave u ponedjeljak pobudile oštre reakcije njegovih suparnika, dok traje predizborna utrka za izbore u Kataloniji raspisane za 21. prosinca. Od rujna 2015. većina stanovnika te pokrajine je za odcjepljenje od Španjolske.

“Besmisleno je tvrditi da Katalonija mora napustiti EU, mislim da je EU dio svijeta s najvišim stupnjem demokracije, sloboda i ljudskih prava”, reagirao je u ponedjeljak predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy.

“Sve je to neumjesno”, dodao je. Predsjednik stranke desnog centra Ciudadanos, Albert Rivera je išao čak dotle da je usporedio Puigdemonta s euroskeptičnom Marine Le Pen u Francuskoj.

Komentiraj