Puhovski za Radio Nacional o Danu državnosti: “Milanović je u jednoj stvari doista u pravu – HDZ je upropastio značenje 30. svibnja”

U utorak je, povodom Dana državnosti premijer Andrej Plenković, zajedno sa predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i ministarskom svitom položio vijence kod Spomenika domovini.

Možda se sjećate da smo Dan državnosti,  od 2001. pa do 2020. proslavljali 25. lipnja. Tog je naime datuma 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske, koja predstavlja ustavnopravni temelj samostalnosti i nezavisnosti hrvatske države.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Međutim, najdugovječniji hrvatski premijer Andrej Plenković odlučio je 2020. godine taj datum vratiti na 30. svibnja. Naime, 30. svibnja 1990. konstituiran je prvi demokratski izabrani višestranački Sabor, ali još uvijek debelo u Jugoslaviji. Dakle, kao Dan državnosti proslavljamo HDZ-tovu prvu izbornu pobjedu.

Budući da je njegov ljutiti rival s Pantovčaka Zoran Milanović još 2020. godine izrazio neslaganje s takvom odlukom, on sustavno ignorira proslave novouspostavljenog Dana državnosti, ne čestita ga i ne doživljava ga općenito. Tako je bilo i jučer, što je odlično poslužilo premijeru da u slavljeničkom tonu opatrne po predsjedniku Republike, ali i po medijima koji ga zbog toga ne kritiziraju dovoljno.

Puhovski: ‘Pored svih svinjarija koje je napravio…’

Gost dana Radio Nacionala ove srijede je Žarko Puhovski, politički analitičar i profesor sociologije politike, koji se osvrnuo na obilježavanje, odnosno bojkotiranje Dana državnosti.

Milanović je bojkotirao proslavu. “Sigurno nije uobičajeno ponašanje, ali jednostavno rečeno, pored svih svinjarija koje je Milanović napravio posljednjih godina, ova nije ni u TOP 20”, odgovorio je Puhovski.

Postoji li država u kojoj se premijer i predsjednik države ne mogu složiti niti oko tog praznika, upitan je. “Ne. Imamo situaciju da postoje puno gore – dva teksta u Ustavu. Jedan tekst po Ustavnom sudu, a drugi po Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav Sabora koji se od 110. Članka razlikuju za jedan ili čak za dva članka. To nigdje na svijetu ne postoji, a to je puno ozbiljnije”, pojašnjava politički analitičar.

Postavlja se pitanje tko je u pravu s obzirom na ova dva datuma. Profesor Puhovski dao je svoj sud i o tome: “Čini mi se da je 30. svibnja izvanredno dobar datum jer je Hrvatska imala raznih tzv. nezavisnosti, imala je raznih oslobođenja i tako dalje. Nikada nije imala slobodne izbore do kraja travnja 199o. i to je ono što čini državu iznutra, državnost države. Državu izvana čini to da je Hrvatska bila priznata 15. siječnja 1992. godine u vanjskim svjetskim razmjerima”, kaže Puhovski.

Napomenuo je pritom još jednu stvar. “Time se s dnevnog reda skida priča da je vojska stvorila državu, da su branitelji stvorili državu. Državu su stvorili ljudi na glasačkim kutijama što je jedini normalan način godinu dana prije rata”, navodi.

‘Milanović je u jednoj stvari u pravu’

Zašto je datum vraćen na 3o. svibnja, glasilo je pitanje na koje odgovara da je 25. lipnja jednostavno krivi datum. Svoju tvrdnju dodatno je pojasnio: “Milanović je u jednoj stvari doista u pravu. HDZ je upropastio značenje 30. svibnja jer su oni to slavili kao pobjedu svog ‘dečka’, naime, Franje Tuđmana i svoje stranke. To je izazvalo animozitet…”.

Potom nastavlja: “Svi su, s druge strane, 30. svibnja doživljavali kao – opet, nažalost, Milanović ima pravo – internu proslavu HDZ-a iako se radi o nečemu mnogo dalekosežnijem, samo se to ne razumije”.

Puhovski podsjeća na staru poslovicu koja glasi: “Ako hoćeš mačku, moraš uzeti i rep”.

“Milanović bi htio biti predsjednik koji se bavi stvarima koje mu se sviđaju, a ne bavi se stvarima koje mu se ne sviđaju. To si možemo dopustiti vi ili ja kao privatne osobe”, kaže Puhovski.

Predsjednik države je, smatra, sluga Republike te on to ne bi smio raditi.

‘Plenković sebe reklamira’

Puhovski se zatim osvrnuo na ako govore premijera posljednjih dana koji su takvi da ispada da živimo u Švicarskoj, samo toga nismo svjesni.

“On sebe reklamira, političari to rade. Nije to ništa neobično, svi političari to rade. Neobično je što dosta brzo počinje gubiti živce kad priča o tome. Istina je da se neke stvari ne priznaju Vladi, a koje je ona učinila. No Plenković sve ove godine nije rekao: ‘Evo ga, u tome smo bili u krivu’. Mogao je puno toga učiniti. On to nije nije u stanju progutati pa ispada da ima učiteljski stav, primjerice: ‘Javnost mora razumjeti’. Hrvatske je postigla neke stvari, ali čitav niz tih stvari se postizao automatizmom, za neke stvari je zaslužna Plenkovićeva Vlada i on sam. To se sve raspalo u jednu masu događaja”, pojašnjava politički analitičar.

Bi li predsjednik Republike postigao više u kritici Vlade da se ponaša pristojnije, upitan je Puhovski. “Po mom sudu – bi. Objektivno govoreći, nisam siguran jesam li u pravu jer, kada gledate sve podatke o ispitivanju javnog mnijenja, Milanoviću zapravo dobro ide. On je popularan, raste mu popularnost. Nema razloga očekivati od njega da se mijenja kad čini ono što mu temperament nalaže i – još – je to za njega dobro”, odgovara.

‘Ljubav’ desnice prema Milanoviću

Misli da bi bilo dobro za javno zdravlje nacije da se malo drukčije razgovara. “Možete reći nešto što je pogrešno”, kaže nam.

Milanović je, smatra Puhovski, što u dosta stvari kritizira ministra obrane Marija Banožića. “No svaki puta završava s time da je Banožić išao na produžnu nastavu što ni sa čime na svijetu nema veze. Time se gubi prava oštrica teme”, kaže.

Komentirao je činjenicu da za predsjednikovo ponašanje krajnja desnica ima veliko razumijevanje. “Oni su za ono lupanje, znate, lupim šakom o stol i kažem: ‘Dosta’. I onda će reći: ‘Gledajte našeg predsjednika, on se ničega ne boji’. Postoje dva ‘K’ kojih se nikad nije dotaknuo, a to su – Kremlj i Kaptol. Taj ‘junak bez mane’ ima svoje ograničenje, a sebe doživljava polupubertetski kao ‘Paleta’ koji je sam na svijetu”, kaže.

Puhovski je odgovorio na pitanje hoće li Milanović ići u borbu za drugi mandat, a o tome više možete čuti u nastavku teksta.

 

 

 

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner