Puhovski: “Premijer se malo ponaša kao ‘mali od kužine’, a malo kao King Kong”

Sveučilišni profesor i politički analitičar Žarko Puhovski gostovao je u programu N1 Televizije, gdje je komentirao aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj, a posebno se osvrnuo na odnos predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Mosta.

Komentirajući verbalni sukob između Plenkovića i Mosta, Puhovski je istaknuo da se premijer ponaša kao da mu je Most ozbiljna konkurencija, a nije.

“To spada pod posebnu disciplinu obiteljske neuroze koja se pokazuje tako da otac kaže sinu jednu stvar koja se svima nama čini potpuno normalnom, a sin izgubi živce i počne urlati. Izgleda da tako nešto imaju HDZ i Most, pri čemu Plenković radikalno griješi jer mu Most nije ozbiljna konkurencija. Plenkovićeva pozicija nije ozbiljno ugrožena, a on se ponaša kao da je i jedno i drugo istina, kao da mu je Most ozbiljna konkurencija i kao da mu je pozicija ugrožena”, rekao je Puhovski.

Dovođenje Oreškovića za premijera

Otkrio je i što najviše zamjera Mostu.

“Po mojem uvjerenju, najgora stvar koja se o Mostu može reći jest da su oni bili sukreatori najveće sramote u hrvatskoj politici, a to je dovođenje osobe koja se zove Orešković za premijera. To je nepojmljiv skandal i ja im to nikada ne bi oprostio, ali to je moje privatno mišljenje. Ponavljati to svaki dan iznova znači da imate neku bolnu ranu.”

Most se, kaže, ponaša kao i premijer kako bi izazvali od njega reakciju.

“Most se slično ponaša baš zato da bi izazvao Plenkovićevu reakciju i to ih čini relevantnim u hrvatskoj politici u ovom trenutku. To nije dobro jer smo spali na razinu elementarnog primitivnog moraliziranja. To nikad nije dobro za razumno političko funkcioniranje”, kazao je Puhovski.

Smrt Miroslava Tuđmana

Nakon rušenja kvoruma, Plenković je prozvao oporbu, navodeći da su iskoristili teško stanje Miroslava Tuđmana, no Puhovski smatra da je cijeli taj govor bio “pun fantazije”.

“Ništa nije kasnilo u Glini i Petrinji jer zakon nije donesem, i tako sve kasni. Ako HDZ nije imao većinu u tom trenutku, a nije, njemu nije ni trebala jer ova druga strana je trebala imati većinu, oni su predlagali. Siguran sam da je HDZ u tom trenutku mogao imati najmanje 70 ruku od onih 75 koji su bili nazočni i siguran sam da je oporba nije imala 71 čovjeka u Saboru. Oni nisu mogli dobiti, ali nije se htjelo pristati na to da se pobjeđuje sa 71 a ne 75, što je besmislica”, rekao je Puhovski i nastavio:

“Onda je uvedena bolest i smrt Mire Tuđmana što je jedna vrsta degutantnog igranja s bolešću i smrtnošću. To se drugi put događa HDZ-u. Prvi put u teškim trenucima Tuđmanove bolesti oni su ubacili, uz pomoć nekoliko intelektualno korumpiranih pravnika, nešto što se zvalo Ustavni zakon o djelovanju države u situaciji kada je predsjednik države privremeno nesposoban za djelovanje, što je bilo mimo Ustava jer su si zabili u glavu da Tuđman mora umrijeti kao predsjednik države. Sad opet imaju problema sa smrti jednog Tuđmana, umjesto da se to ostavi tamo gdje je tome mjesto, u obitelji. Oni su napravili političku igru. Miru Tuđmana nakon smrti koriste za obračunavanje s Mostom.”

Plenković posljednjih dana napada oporbu, navodeći da nemaju “ideje, kreacije niti sugestije”.

“Imate ovaj tipični patetični, a opet malo epski element, da imate tri ili četiri pridjeva: nemoralno, neizdržljivo, neprihvatljivo ponašanje ovih. To je bilo karakteristično za Staljina.”

Hadezeova Afera Tušek

Puhovski je komentirao i aktualnu aferu vezanu uz HDZ-ovog Žarka Tušeka.

“Meni se skandalozno činilo jedno, a to je da Tušek nudi protukandidatu plaćanje plakata. Mogu razumjeti da se dvoje političara raspravljaju oko toga što će biti ako bude u većini, to nije nelegalno. Ali da ja vama kažem da se kandidirate protiv mene, a ja ću vam plaćati promidžbu, plakate, činim od vas nekoga tko je lažni kandidat, koji stvara privid pluralizma i to mi se čini užasno opasnim i protuustavnim”, rekao je.

Dalić i Podravka

Komentirao je i navode da će bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić biti nova predsjednica uprave Podravke.

“To je šizofrena pozicija premijera. Prema Mostu se postavlja kao da je slab, a malo se ponaša bahato kao da može što hoće. Martina Dalić po nizu kvaliteta ima uvjete da bude glavna osoba Podravke i to nije sporno. Ali, ona je osoba koja je sama dala ostavku, prihvativši barem dio prigovora na svoj račun i račun vlade. Odonda se ništa nije promijenilo. Meni se to čini kao guranje prsta u oko oporbi, ‘gledajte, mogu što hoću’. Imamo paradoksalnu situaciju. Premijer se malo ponaša kao ‘mali od kužine’, a malo kao King Kong koji može raditi što hoće. I jedno i drugo je pogrešno i to dovodi do toga da imamo smušenu javnu sferu”, kazao je Puhovski za N1 Televiziju.

Komentiraj