Politički analitičar Žarko Puhovski u ponedjeljak je za N1 televiziju komentirao odnose predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Plenković je jučer ozjavio kako su odnosi između Pantovčaka i Banskih dvora ‘odlični’. “Plenković se kao i svi drugi premijeri prije njega, posebno Milanović, prema predsjednici ponaša malo odozgo, s pozicije moći. Odnosi nisu odlični, ali problem nije u njemu ni u njoj već je krivo sustavno postavljen odnos, a to bi trebalo riješiti Ustavom jer inače ćemo uvijek imati nerelevantne sporove koji služe za zabavljanje publike”, smatra Puhovski.

Zagreb, 28.05.2018 – Na svečanoj akademiji u prigodi 27. obljetnice ustroja i Dana Oružanih snaga RH sudjelovali su i hrvatska predsjednica i Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković. Na slici Željko Reiner, Gordan Jandroković, Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković, Damir Krstičević, Mirko Šundov i Davor Božinović.
foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Naglašava i kako već deset godina govori kako bi se predsjednika ili predsjednicu države trebalo birati u Saboru. “Ako se bira ovako onda predsjednica mora imati svoje ovlasti u koje nitko ne dira, ako se bira u parlamentu, kao u većini zapadnih demokracija, onda se ovlasti svode na protokolarne ukoliko nije riječ o izvanrednom stanju”, rekao je Puhovski i naglasio kako se Ustav treba mijenjati, ali kako bi se to zaista učinilo potrebna je politička volja.

“Oni imaju jedino sukreiranje kaosa, oni se dogovaraju samo kada moraju o personalnim pitanjima o veleposlanicima. Inače svatko ima svoju priču”, kaže Puhovski i podsjeća na slučaj Aleksandra Vučića kojeg je predsjednica dovela u Hrvatsku, a Vlada je bila protiv toga.

Prošlog tjedna predsjednica je u Bruxellesu izjavila a je najveći nedostatak EU-a, ali i prednost, to što su otvorene granice, te kasnije poručila da je ta izjava izvučena iz konteksta. Puhovski, pak, naglašava kako je predsjednica to doista i rekla i da ništa nije izvučeno iz konteksta. S pitanjem demografije, kaže, predsjednica je zakasnila.

Bruxelles, 13.06.2018 – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitaroviæ u posjetu Bruxellesu održala je predavanje u Centru za europsku politiku (European Policy Centre) na temu: „Pet godina hrvatskog èlanstva u Europskoj uniji: do sada uèinjeno i pogled unaprijed“
foto HINA/ Slavko VUKADIN/ ik

“Kada su već svi o tome nešto rekli, ona se sjetila toga iako nema ovlasti za to. Ona je tu doista pomiješala mnoge stvari, jer, kako bi rekli stručnjaci, ne zna tko je u igri. Narodski bi se reklo ne zna tko joj glavu nosi. Malo je nosio Karamarko, malo Bujanec, pa malo Plenković, pa Vučić, a sad se opet našla u nekom vakuumu. Ali bez obzira na to ona ima šanse na predsjedničkim izborima”, smatra.

Komentiraj