Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je u srijedu, nakon što je Slobodan Praljak u haškoj sudnici popio otrov, da će Hrvatska imati novog sveca jer će Praljak biti prihvaćen kao svetac pučkom pobožnošću.

“Hrvatska će imati novog sveca, on će biti pučkom pobožnošću prihvaćen kao svetac”, rekao je Puhovski na konferenciji za novinare ‘Nasljeđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u svjetlu presude Prliću i drugima’. Dodao je kako je već malo nedostajalo da to postane i Dario Kordić, koji je osuđen za zločine nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, a koji je živ.

Podsjetio je kako se u zatvoru u Scheveningenu u ožujku 2006. ubio i nekadašnji premijer tzv. Republike Srpske Krajine Milan Babić, prethodno priznavši zločine.

“Povijesno gledano, Praljak sebe pokušava smjestiti negdje između Ratka Mladića i Sokrata, a on bi sigurno radije bio bliže Sokratu… Socijalne konzekvence bit će takve da će on postati jedna vrst sveca”, kazao je Puhovski.

Voditeljica Documente – Centra za suočavanju s prošlošću Vesna Teršelič ocijenila je kako se radi o tragediji “za Praljka i sve nas” jer trebamo priliku za “okretanje stranice”, a ne još jedno stradanje.

“Uz one koji više nisu tu i koji su dali život, trebamo svakoga koji će dati svoj doprinos priznanju patnji i izgradnji povjerenja”, rekla je.

Podsjetimo, bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Komentiraj