Puhovski: Milanoviću bi više odgovarao Plenković kao premijer

Politički analitičari Žarko Puhovski i Jakov Žižić za RTL televiziju su komentirali kako oni vide razvoj situacije na parlamentarnim izborima, te što misle o Davoru Bernardiću kao mogućem premijeru Hrvatske.

Neizostavno je bilo pitanje sučeljavanja Plenkovića i Bernardića

“Možemo očekivati jedan dvoboj u kojem će malo njih dvojica glumiti dva ovna na brvnu, koji se jedan drugom neće maknuti. Ali, zapravo, sukob nije među njima. Nego će pokušavati Plenković pokazati da je pristojan desničar kako bi dobio glasove s desnog krila, a Bernardić da je dobar ljevičar kako bi dobio glasove s lijevog krila. Njih dvojica se bore s krilima, ne jedan s drugima u osnovi. To mi se čini bitnim. Moj miljenik dr. House kaže “Svi lažu”. To se sad na ovim izborima pokazalo. Svi, naravno, ne govore istinu. Pogotovo što je vjerojatno da jedan od njih neće znati sve podatke, a mislim da će to biti Plenković jer se Bernardić kao šegrt mora pripremiti. Plenković može biti elastičniji jer dolazi kao gospon premijer. Ipak, Bernardić je već nekoliko puta pokazao sposobnost pucati si u nogu da je to nevjerojatno” kazao je Puhovski za RTL.

Žižić pak smatra kako će Plenkovićeva kampanja biti osobnija 

“Živimo u eri personalizacije politike, medijski fokus je na kandidatima i kampanjama pa je razumljivo da se kandidati sučele. Činjenica je da će HDZ-ova kampanja biti personaliziranija pa će fokus biti na Plenkoviću, a kod Restarta će to biti nešto manje od toga. Bernardić zbog cijele neizbježnosti personalizacije politike i sučeljavanja sudjelovati u tome, ali pitanje je koliku će izvući korist.”

Bernardić ima veliki pritisak zbog svog prethodnika 

“Pa dobro… To je bila drugačija situacija, ali ako se sjetimo da je 2015. Milanović izazivao Karamarka, koji je bježao, pa se puno očekivalo od Plenkovića, koji je bio hrabar suočiti se s Milanovićem. Tako da se od Bernardića očekuje uskočiti u velike cipele koje mu je ostavio prethodnik”, ističe Žiži.

Puhovski: Mišljenja sam da bi Milanoviću višeo odgovarao Plenković kao premijer

“Otpočetka smatram da puno više koristi od Milanovićevog ponašanja ima Plenković, ali ne mislim da je to Milanovićeva intencija. U politici je važno što se postigne. Mislim da Bernardićev problem nije što je Milanović bio prije njega, nego što mu je Milanović predsjednik države, a mislim da bi on rađe Plenkovića za premijera nego Bernardića. Ako može birati… Tako da, ono što čini, jača Plenkovića tamo gdje je najslabiji, na desnom krilu, sad kad je ostao bez Krstičevića i Penave. S druge strane, Bernardić se pokazao kao odličan “drugi čovjek” u stranci. Međutim, kad treba izaći van, nije se istaknuo. Možda mu je prednost biti autsajder, od njega se puno ne očekuje.”

11. izborna jedinica će biti odlučujuća

“Mislim da će biti tijesna utrka, moguće da će biti izjednačeni u deset hrvatskih jedinica i možda 11. jedinica odluči. U ovom trenutku HDZ pod Plenkovićem ima veći koalicijski potencijal. Restart je svoj koalicijski potencijal već iskoristio”, zaključio je Žižić.

 

Komentiraj