PUH ‘Pojačati neovisnost pravobraniteljice za djecu’, MURGANIĆ ‘Ne radi se o Milas Klarić’

Hina Dario GRZELJ/ dag

HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh najavila je u utorak kako će HNS na zakon o pravobranitelju za djecu, koji je predložila Vlada, podnijeti amandmane koji će osigurati stabilnost i jaču neovisnost pravobraniteljice za djecu, dok ministrica socijalne politike i mladih Nada Murganić tumači kako se novi zakon mora donijeti po hitnom postupku, jer je sadašnji Ustavni sud proglasio nevažećim, te ocjenjuje kako je rasprava o zakonu skrenula u vode u koje nije trebala.

HNS traži da pravobraniteljica ima uvid i u tajne podatke, kaže Puh i pojašnjava kako je dio podataka koji se odnose na djecu sada tajan.

HNS također traži da pravobraniteljica godišnji plan i program rada dostavlja matičnom saborskom odboru kako bi se njezin rad mogao vrednovati na temelju konkretnih projekata i time izbjeći kasnije političke konotacije

Tim amandmanima želimo osigurati stabilnost i još jaču neovisnost pravobraniteljice za djecu, ističe Puh i napominje kako je HNS prošle godine kod glasovanja o izvješću o pravobraniteljici (koje nije ‘prošlo’) bio za njezino izvješće.

Puh kaže da je sa HDZ-om dogovoreno da će ti amandmani biti prihvaćeni.

Ministrica Murganić drži kako je rasprava o tom zakonu u zadnjih 10-ak dana skrenula u vode u koje nije trebala. Novi se zakon, objašnjava, mora donijeti po hitnoj proceduri, jer je sadašnji zakon Ustavni sud proglasio nevežećim, Sabor ga, naime, nije donio sa dovoljnim brojem glasova.

Zakon je u sadržajnom smislu uglavnom ostao isti, rasprava o njemu pretvorila se u raspravu o pravobraniteljici i njenom mandatu zbog toga što su radna skupina, odnosno pravni stručnjaci smatrali da svi akti koji proizlaze iz zakona koji nije donijet na pravovaljan način, nemaju pravnu podlogu i da bi zbog toga trebali ići na ponovno donošenje tih akata, odnosno na ponovno imenovanje, rekla je Murganić.

Murganić: Ne radi se o imenu Milas Klari, ni o bilo kojoj osobi

“Kod nas se sve pretvori u političke rasprave koje skreću pozornost sa onoga što je važno”, ustvrdila je ministrica i ponovila da u zakonu nisu mijenjane odredbe da pravobraniteljica ima svoju samostalnost, da se uvažava njen stručni rad.

Svima nam je važno da institut pravobranitelja bude stabilan, ovo što se sada događa nije dobro ni za ugled pravobraniteljice, navela je Murganić koji nije izravno odgovorila na upit planira li Vlada smijeniti pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić.

Citirala je, međutim, da u predloženom zakonu stoji kako će se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona izvršiti izbor pravobraniteljice, odnosno pravobranitelja, ali isključivo zbog toga što bi proisteklo da je odluka o imenovanju, koja je bila u skladu sa suspendiranim zakonom, nevažeća.

Ne radi se o imenu Ivane Milas Klarić, niti o bilo kojoj osobi, raspravljamo o zakonu, opetovala je ministrica koja nije željela ocjenjivati radi li Milas Klarić dobro svoj posao. Sve što bih o tome sada rekla, uplela bih se u priču o radu Milas Klarić, a na raspravi je zakon o pravobranitelju za djecu, rekla je Murganić.

Komentiraj